Paralaksa tła

Bałagan w kuchni przyczyną nadwagi?

Podziel się wiedzą!

 

Czy szafki kuchenne i zastawa stołową mogą być przyczyną tycia? Tak! Zrób we własnej kuchni małą rewolucję i sprawdź ile możesz dzięki temu zyskać.

Wprowadzenie kilku drobnych zmian może sprawić, że zaczniesz dokonywać zdrowszych wyborów. Zmiana sposobu odżywiania może mieć pozytywne skutki w skali roku, w takim razie od czego zacząć kuchenny remanent?

Problem: Bałagan w kuchni

Naukowcy odkryli ciekawy związek pomiędzy niezorganizowaniem w kuchni a niezdrowym jedzeniem. Przez chaotyczne otoczenie ludzie częściej sięgają po gotowe dania i fastfoody, które są dużo łatwiej dostępne i szybsze w przygotowaniu. Dzięki temu nie trzeba zbyt długo obcować z bałaganem w kuchni. Przechowuj drobny sprzęt w szafkach, a owoce i warzywa najlepiej poza lodówkę. Zadbaj o czystość, a zdziwisz się jak łatwo przyjdzie Ci zmienić nawyki żywieniowe.

Problem: Częste sięganie po niezdrowe jedzenie

Reorganizacja lodówki lub spiżarni będzie świetnym rozwiązaniem. Wystarczy się nad tym chwile zastanowić – nikomu nie chce się szukać przekąski zakopanej gdzieś głęboko, dlatego zwykle sięga się po chipsy, czy ciastka, która są zawsze na wierzchu. W obrębie wzroku umieść to, co zdrowe. Łatwiejszy dostęp sprawy, że chętniej po to sięgniesz.

Problem: Zbyt duże porcje

Czas pozbyć się ogromnych talerzy, kiczowatych naczyń, kubków do kawy, które wyglądają jak wiadra na mleko oraz talerzy na makaron wielkości kopuły w Watykanie. Przegląd 72 badań naukowych bezlitośnie udowodnił, że ludzie jedzą około 13% więcej kalorii, gdy używają dużych naczyń. Porcje sprawiają na nich wrażenie małych, co w rzeczywistości jest nieprawdą. 

Problem: Marnowanie jedzenia w lodówce

Możesz mieć wszystko, czego potrzebujesz, żeby się zdrowo odżywiać, a i tak część produktów wyrzucasz do kosza. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ma w lodówce składniki do zdrowego koktailu, bo upchnięte są za pizzą do odgrzania i ostatecznie się marnują. Właśnie dlatego warto „zaprzyjaźnić się” z zamrażarką. Nie dość, że dłużej utrzyma świeżość jedzenia, to jeszcze zazwyczaj łatwiej jest odnaleźć się w niej. Przy okazji zadbaj o kilka zasad:

  • Drzwi są najcieplejszym miejscem, nie przechowuj tam mięsa i lodów.
  • Niezjedzone porcje obiadu lub resztki po gotowaniu trzymaj na oddzielnej, łatwo dostępnej półce. Dzięki temu chętniej je odgrzejesz.
  • Porcje dojrzałe owoce i warzyw rozdziel do worków i zamroź – łatwiej zrobisz z nich koktail.

Problem: Środki czystości pod umywalką

Chemikalia pod umywalką mogą sprawić, że Twoje jedzenie stanie się toksyczne. Farby, wybielacze oraz środki do czyszczenia niosą ryzyko wielu skutków ubocznych. Najczęściej rozregulowują gospodarkę hormonalną – zaburzają metabolizm co skutkuje tyciem, zmniejszają popęd seksualny i płodność, powodują choroby nerek. Kupuj ekologiczne środki czyszczące lub po prostu trzymaj chemikalia z dala od kuchni. ✸

Beautiful housewife in the kitchen posing pin-up style. Pin-up woman. Pin up style woman in the kitchen. Pin up clothes.
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *