Paralaksa tła

Ciekawostki o aronii

Podziel się wiedzą!

Aronia to jedna z najzdrowszych jagód dostępnych na rynku. Właśnie dlatego nic w tym dziwnego, że z roku na rok przybywa różnych przetworów i produktów leczniczych na jej bazie, dlatego warto bliżej poznać tą roślinę.

W Polsce prozdrowotne właściwości aronii są dopiero nieśmiało doceniane, ale w Stanach Zjednoczonych ten owoc już od dawna jest wykorzystywany w leczeniu wielu dolegliwości, a nawet dorobił się przydomku „czarny skarb”. Najwięcej stanowisk aronii można spotkać we wschodnich rejonach Ameryki Północnej, na terytoriach przyatlantyckich, w Apallachach i na centralnych równinach. Z kolei pierwsze wzmianki o aronii w Europie pojawiły się w spisach petersburskiego ogrodu botanicznego w 1834 r. Najstarsze opisy botaniczne podkreślające walory dekoracyjne aronii i jej odporność na mróz pochodzą z 1839 i 1870 roku, początkowo roślina spełniała funkcję dekoracyjną, ale na początku XX wieku na walory użytkowe aronii zwrócił uwagę rosyjski botanik Iwan Miczurin. Szukał owoców łatwych w uprawie, o dużej wartości odżywczej oraz roślin odpornych na mróz. Następnie rozpoczął prace nad jej selekcją. Po wielu trudach w 1942 roku założono pierwszą małą plantację aronii. Sadzonki sprowadzono do Polski dopiero w 1976 roku z ówczesnego ZSSR i posadzono pola doświadczalne w okolicach Janowa Lubelskiego i Kraśnika. Największym walorem aronii jest fakt, że owoce nie akumulują takich pierwiastków jak ołów, kadm, arsen czy cyna, i to nawet wtedy, gdy plantacje są posadzone przy ruchliwych drogach. Ponadto roślina zazwyczaj nie wymaga oprysków przeciw szkodnikom czy chorobom, więc owoce nie zawierają śladów pestycydów – dziś trudno o bardziej nieskazitelny owoc! Ale na jakie dolegliwości pomaga?

Powstrzymuje starzenie

Aronia jest wyjątkowo bogatym źródłem przeciwutleniaczy występujących w towarzystwie wielu innych składników odżywczych.  Przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się. Absorpcję promieniowania tlenowego określa tzw. skala ORAC, która w przypadku aronii wynosi 16,062 mikromoli / 100 g. Czy to dużo? Bardzo! Dlatego ta roślina to prawdziwy eliksir młodości.

Dobra dla cukrzyków

Wykazano, że owoce są wskazane dla diabetyków, ponieważ ich spożycie wyraźnie zmniejsza skoki poziomu cukru we krwi. Dzięki temu maleje też ryzyko powikłań związanych z tą chorobą.

Wspiera leczenie nowotworów

Aronia hamuje rozrost komórek rakowych. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy chroni DNA przed uszkodzeniami.

Dba o dobry wzrok

Przeciwutleniacze i zawarte składniki odżywcze wywierają również zbawienny wpływ na wzrok. Wysoka wartość ORAC chroni oczy przed stresem oksydacyjnym, uodparniając jednocześnie wzrok na zanieczyszczenia oraz promieniowanie UV. Dodatkowo poprawia się nasycenie barw i ostrość widzenia.

Wpływa na zdrowie sercowo-naczyniowe

Flawonoidy zawarte w owocach aronii odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia serca. Zmniejszają poziom złego cholesterolu i poprawiają przepływ krwi. Efekt? Spada ryzyko zawału serca i udaru.

Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi

Aronia zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu pod skórą, a nawet wspomaga jego spalanie. Efekty stają się szybko widoczne, ponieważ łatwiej jest zadbać o odpowiednią masę ciała.

To tylko część z prozdrowotnych właściwości tej ciekawej rośliny. Sprawdza się również w leczeniu zespołu metabolicznego oraz problemów z układem odpornościowym z powodu wysokiej zawartości witaminy C. A więc dlaczego nie sięgać po ten owoc częściej? Warto o nim pamiętać! ✿

Zrzut ekranu 2018-07-16 o 01.38.55
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *