Paralaksa tła

Fakty i mity o jedzeniu z mikrofalówki

Podziel się wiedzą!

Kuchenka mikrofalowa bywa obwiniana za powodowanie nowotworów, zmniejszanie pożywności posiłków oraz wiele innych problemów. Jak jest naprawdę? Oto fakty i mity na temat produktów odgrzewanych w mikrofali!

Mikrofale zagrażają składnikom odżywczym?

To nieprawda. Każdy rodzaj gotowania lub pieczenia może zmienić wartość odżywczą dań oraz ich skład chemiczny. Chodzi tu głównie o witaminy, kwasy omega-3 oraz niektóre przeciwutleniacze. Co ciekawe – warzywa zaleca się gotować w małej ilości wody. Mikrofalówka wcale jej nie potrzebuje, dlatego niektóre produkty spożywcze mogą być wręcz lepsze.

Mikrofale źle wpływają na naczynia z tworzywa sztucznego?

Do kuchenki mikrofalowej lepiej używać naczyń ze szkła lub ceramiki, ewentualnie tworzywa sztucznego, które jest przystosowane do takiego rodzaju kuchenek. Mikrofale mogą rozbijać szkodliwe cząsteczki zwykłych pojemników plastikowych, które przenikają do jedzenia, np. ftalany lub BPA. Te związki wpływają na powstawanie nowotworów i otyłości.

Makaron z mikrofalówki jest zdrowszy?

To ciekawy temat. BBC przeprowadziło badania, w których odkryło, że makaron ugotowany, schłodzony i ogrzany w mikrofali zmniejsza poziom glukozy we krwi o 50%, czyli jest mniej pożywny. Jednak to tylko jedno badanie – nikt inny tego nie potwierdził. W praktyce w poszukiwaniu zdrowego makaronu najlepiej po prostu sięgnąć po ten pełnoziarnisty.

Kuchenkę mikrofalową można używać zamiast piekarnika?

Niestety nie. W zależności od mocy kuchenki żywność jest penetrowana do około 2,5 – 4 cm, dlatego grube kawałki jedzenia nie zostaną podgrzane i upieczone w centralnej części. To jest szczególnie niebezpieczne w przypadku drobiu oraz czerwonego mięsa – można się zatruć (np. salmonellą), ponieważ mięso w środku będzie surowe. Przez to kuchenkę mikrofalową lepiej jest używać jako pomoc w kuchni – dania warto upiec lub ugotować wcześniej, a mikrofalówkę używać do ich późniejszego odgrzania.

Mikrofale są niebezpieczne?

Mikrofale to inaczej promieniowanie elektromagnetyczne zdolne do podgrzewania potraw. Wprawiają cząsteczki w ruch, co podnosi temperaturę – nie ma w nim nic niebezpiecznego. Przebywanie obok kuchenki mikrofalowej i zaglądanie przez szybę podczas podgrzewania również nie powoduje raka, ani innych chorób…

Kuchenka mikrofalowa jest obwiniana o powodowanie wielu problemów, ale tak naprawdę wcale nie jest taka niebezpieczna. Co prawda rządzi się pewnymi prawami, ale podgrzane jedzenie jest w pełni bezpieczne. ❀

kuchnia_senior
Podziel się wiedzą!

Komentarze są wyłączone.