Paralaksa tła

JAKI MIÓD na problemy żołądkowe?

Podziel się wiedzą!

Miód to bogactwo aminokwasów, cukrów, olejków eterycznych, kwasów organicznych, witamin, enzymów, białek oraz wielu związków mineralnych. Taki naturalny koktajl świetnie radzi sobie z leczeniem wielu przypadłości. Jak wykorzystać go podczas problemów żołądkowych?

Za kolor miodu odpowiadają zawarte barwniki, za smak – kwasy organiczne, a olejki eteryczne wpływają na zapach. O tym, że miód nieźle radzi sobie z problemami gastrycznymi wiadomo nie od dziś. Ale właściwie dlaczego tak się dzieje? Miód tak naprawdę jest naturalnym antybiotykiem – dzięki temu nie psuje się stojąc w słoiku, a w starożytności był nawet używany do konserwowania żywności. Coraz więcej osób rezygnuje nawet z klasycznych antybiotyków na korzyść tego pszczelego produktu – mocne leki nie tylko osłabiają odporność i wyjaławiają układ pokarmowy, ale również doprowadzają do uodpornienia się niektórych bakterii na substancje antybiotyczne. 

Miód jest bezpieczny i wyjątkowo delikatny dla żołądka, dlatego coraz chętniej wykorzystuje się go do wspomagania leczenia wielu chorób układu pokarmowego. Stosowany jest podczas choroby wrzodowej, pobudza nerwy czuciowe żołądka odpowiedzialne za wydzielanie selektywnych peptydów, łagodzi uszkodzenia błony śluzowej, a nawet niszczy szkodliwe bakterie, pozostawiając jednocześnie te niezbędne dla prawidłowej flory jelitowej. Miód warto również stosować podczas nawracających bólów w okolicach brzucha, zgagi oraz nudności. Ponadto udowodniono, że optymalizuje perystaltykę jelit, pomaga przy zapaleniu wątroby i podczas problemów z pęcherzykiem żółciowym. Trzeba tylko pamiętać, że miód miodowi nierówny i przy nieprawidłowościach związanych z układem trawiennym warto zwrócić uwagę szczególnie na trzy pszczele produkty.

  • Miód manuka – zawiera najwyższe dostępne w sprzedaży stężenie naturalnego Methylglyoxalu (MGO), substancji o wyjątkowo silnych właściwościach antybakteryjnych oraz funkcjonalnych dla całego organizmu. Oryginalny miód Manuka powstaje z nektaru krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) porastających czyste, dziewicze tereny Nowej Zelandii. Krzew manuka, można spotkać także w innych rejonach świata, np. w Australii. Ze względu na fakt, iż Nową Zelandię porastają także inne rośliny miododajne takie jak kanuka (łac. Kunzea Ericoides), zielona herbata (łac. Camellia sinensis) czy tantoon (łac. Leptospermum poligalifolium), pozyskanie jednorodnego miodu jest bardzo trudne. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii – Maorysi, oraz pierwsi osadnicy mieli w zwyczaju żuć młode pędy krzewu manuka i pić napój z jego nasion by leczyć czerwonkę i biegunki. Liście parzone w wodzie pomagały łagodzić dolegliwości przewodu moczowego i gorączkę. Natomiast wywar z kory stosowano do łagodzenia zaparć i kolek, uśmierzania obrzęków oczu i skutków oparzeń. Stosowano go także jako środek uspokajający i pomagający w zasypianiu. Dziś wykorzystywany jest przede wszystkim miód pozyskiwany z tego ciekawego krzewu. warto wybierać miody manuka z jak najwyższym stężeniem MGO określonym na opakowaniu (np. 400+ i 550+). Zwykłe miody zawierają nawet 20-krotnie mniej tego związku.
  • Miód akacjowy – pozyskiwany jest w okresie kwitnienia tzw. „białej lipy”. Ma dość niskie właściwości antybiotyczne, ale skutecznie wzmacnia błony śluzowe, chroniąc je od podrażnień. Z powodzeniem można go stosować jako środek łagodzący na dolegliwości żołądkowe oraz układu pokarmowego.
  • Miód mniszkowy – jest trudno dostępny, mimo sporej popularności kwiatów mniszka lekarskiego. Posiada mnóstwo witamin i zdrowotnych korzyści. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Zawiera w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny. Jest również stosowany jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku.

Pozytywnie oceniane działanie, choć wyraźnie słabsze, posiada też miód rzepakowy oraz wielokwiatowy. Jakby nie było – śmiało można stwierdzić, że miód jest rodzajem naturalnego leku, który warto włączyć do codziennej diety, szczególnie przy problemach z żołądkiem. Sposobów zażywania jest wiele i wszystkie są smaczne – od łyżeczki dziennie na czczo, po miód rozpuszczony w chłodnej wodzie lub na kromce chleba. ✴︎

Zrzut ekranu 2018-08-08 o 20.56.41
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *