Paralaksa tła

Jaki olej wybrać, by zwiększyć odporność organizmu?

Podziel się wiedzą!

Oleje tłoczone na zimno są źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Szeroko zakrojone badania wykazały, że wiele powszechnych chorób jest związanych z brakiem lub nierównowagą konkretnych kwasów tłuszczowych w organizmie.

Stany chorobowe często mają związek z niedoborem Omega-3 i Omega-6, a olej z czarnuszki pomaga zadbać o ich odpowiednią równowagę. Wytwarza się go z malutkich, czarnych nasion Czarnuszki siewnej – rośliny uprawianej na południu Europy, którą można spotkać również w Polsce. Nazywana jest inaczej czarnym kminem i była znana już w starożytności oraz lubiana przez egipskich faraonów. „Złoto faraonów” znaleziono nawet w grobowcu Tutenchamona, który miał sobie zażyczyć, by po śmierci umieszczono przy nim m.in. fiolkę zawierającą olej z czarnuszki. W tamtych czasach roślina była ceniona przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. Obecnie czarnuszka i olej tłoczony z jej nasion przeżywają prawdziwy renesans ze względu na ich prozdrowotny wpływ oraz właściwości pielęgnacyjne – wzmacniają włosy, paznokcie i skórę.

Cenne związki

Fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, saponiny oraz garbniki mają pozytywny wpływ na organizm i regulują jego pracę. Ale to jeszcze nie wszystko. W czarnuszce można znaleźć zdrowe tłuszcze, białka, węglowodany oraz szereg witamin, np. A, E, B1, B3 czy B6. Ponadto na właściwości rośliny ma wpływ bogata zawartość minerałów: cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.

Przeciw chorobom

Olej czarnuszkowy należy do nielicznych produktów mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. cukrzycy, reumatyzmu, tocznia, łuszczycy, pokrzywki, pęcherzycy. Jest skuteczny również w leczeniu trądziku, trudno gojących się odleżyn, oparzeń i ran. Wcierany profilaktycznie zapobiega grzybicom, infekcjom bakteryjnym i niektórym pasożytom (np. demodex). Poza tym idealnie nadaje się do leczenia suchości warg w okresie zimowym. 

Ku zdrowiu

Olej spożywany doustnie (szczególnie na czczo) normuje pracę układu trawiennego, działa lipotropowo, pobudza przemianę materii, odkaża jelita i drogi moczowe. Oprócz tego czarnuszka poprawia pracę wątroby i chroni ją przed uszkodzeniami, a nawet wspomaga odchudzanie obniżając apetyt. Poza tym:

• opóźnia rozwój szczepów niektórych bakterii (np. gronkowca),

• łagodzi objawy astmy, alergii, AZS, 

  • obniża ciśnienie i reguluje pracę serca.

Ponadto tymochinony wydostają się z organizmu razem z żółcią, potem i wydychanym powietrzem, działając antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Najcenniejszy jest olej czarnuszkowy z pełnym bukietem aromatyczno-zapachowym, czyli niepozbawiany olejku eterycznego, nigelliny (alkaloid) i nigellonu (poltymochinonu). Zachowuje wówczas swoje silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a alfa-hederyna w nasionach czarnuszki działa przeciwnowotworowo. Co ciekawe – inhalacja z niewielką ilością oleju ułatwia oddychanie i odkrztuszanie wydzieliny. Przy tylu dobroczynnych właściwościach ten dar przyrody jest obowiązkowy w codziennej diecie. ☀︎

Aneta Szarek

olej_czarnuszka
Podziel się wiedzą!

Komentarze są wyłączone.