Paralaksa tła

Kulinaria: czarne lody sezamowe

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 1 szklanka czarnego sezamu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki soli (najlepiej różowej himalajskiej)
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki tłustej śmietany
  • 1 łyżka wódki (zapobiega krystalizacji)

Przygotowanie:

Zamroź miskę, w której zrobisz lody, zmiel sezam i podsmaż go 5-10min do uzyskania aromatu. Zblenduj mleko z masłem orzechowym i mąką, dodaj do sezamu i podgrzewaj całość mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj sól i cukier, poczekaj aż się rozpuszczą. Odstaw całość z ognia i schłodź przez noc w lodówce, w razie powstania kożucha, usuń go. Dodaj do masy chłodną śmietanę kremówkę i wódkę oraz intensywnie miksuj w zmrożonej na początku misce do powstania kremowej konsystencji. Całość umieść na koniec w zamrażarce na 1 dzień.   ✸

Teodor z Bydgoszczy 

lody sezamowe
Podziel się wiedzą!

Komentarze są wyłączone.