Paralaksa tła

Kulinaria: Domowy chleb korzenno-dyniowy

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 1 i 1/4 filiżanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy do dyni
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki dowolnego oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki migdałowego mleka o smaku wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 st. Do dużej miski dodaj mąkę, proszek, przyprawy do dyni i sól, wymieszaj oraz odstaw. W drugiej misce wymieszaj puree, cukier, olej, mleko i wanilię. Wymieszaj dokładnie. Wlej mieszaninę do suchych składników z pierwszej miski oraz uformuj ciasto. Ułóż je w posmarowanej tłuszczem brytfannie do chleba. Posyp z wierzchu mieszanką brązowego cukru i cynamonu oraz piecz przez 40-43 minuty.

Marianna z Adamowa

chleb
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *