Paralaksa tła

Kulinaria: jesienne risotto

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 selery pokrojone w plastry
  • paczka grzybów pokrojonych w plastry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2,5 szklanki gotowanego ryżu brązowego
  • 5,5 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2/3 szklanki żurawiny
  • tymianek, 1/2 szklanki migdałów

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, seler i podsmaż przez 8 minut. Dodaj grzyby i gotuj aż zmiękną. Przypraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj pod przykryciem w bulionie w drugim naczyniu i dodaj do pierwszego z warzywami po ugotowaniu. Całość uzupełnij resztą składników, przed podaniem posyp migdałami. ✸

Krystyna z Czeladzi

risotto
Podziel się wiedzą!

Komentarze są wyłączone.