Paralaksa tła

Kulinaria: kurczak Bahama

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 1 szklanka posiekanego w kostkę mango (może być z puszki)
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego / bulionu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka ketchupu (najlepiej pikantnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • posiekana kolendra do posypania

Przygotowanie:

Połącz mango, limonkę, sos rybny, ketchup, czosnek i sól – zblenduj całość na gładką masę. Wmasuj marynatę w kurczaka, umieść całość w rękawie do pieczenia lub zamykanej misce i odstaw do lodówki na 4h lub na noc. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą. Wyjmij kurczaka z rękawa z marynatą i podsmaż z dwóch stron (po 10 minut). Następnie polej go odrobiną marynaty i ponownie smaż przez 10 minut lub dopóki nie zmięknie. Na koniec dodaj ponownie pozostałą marynatę. Podaj z kolendrą i plastrami limonki.

Jadwiga z Błaszek

Zrzut ekranu 2018-03-02 o 00.26.21
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *