Paralaksa tła

Kulinaria: Lodowe ciasto z masła orzechowego

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki czekoladowych ciastek
  • 7 łyżek cukru lub jego zamiennika (np. ksylitolu)
  • 2 duże białka jaj (ubite)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki chrupkiego masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki białego serka / twarogu kanapkowego
  • Starta czekolada mleczna do posypania i orzeszki (opcja)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrusz ciastka, wymieszaj z 3 łyżkami cukru i białkiem jaj, masą posmaruj blachę i zapiecz przez 10 minut. Mleko połącz w garnku z pozostałym cukrem, po rozpuszczeniu cukru dodaj masło orzechowe i aromat. Intensywnie wymieszaj i schłodź przez 30 minut. Mieszankę wymieszaj mikserem z twarożkiem kanapkowym, przelej masę na blachę, posyp orzeszkami, płatkami czekolady i zamroź przez 1 dzień.

Tomasz z Jarosławca

Zrzut ekranu 2018-07-16 o 01.43.08
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *