Paralaksa tła

Kulinaria: Sernik karaibski

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 12,5 dag biszkoptów
  • 10 dag ciemnej czekolady
  • 10 dag masła
  • 40 dag serka twarogowego
  • 250 śmietanki kremówki
  • 15 dag cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 50 ml likieru miętowego
  • mały pęczek świeżej mięty

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na dno tortownicy. Żelatynę namocz i odstaw, by napęczniała. Podgrzej razem z 50 ml śmietanki i rozpuść. Miętę zmiksuj z likierem. Łyżkę sera odłóż, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i masą miętowo-likierową. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z masą serową. Masę przełóż do tortownicy na kruchy spód i odstaw do lodówki, aby stężała. Sernik wyjmij z formy, przełóż na paterę, boki obłóż miętowymi czekoladkami.

Dagmara z Dobrzan 

Zrzut ekranu 2018-07-16 o 02.02.47
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *