Paralaksa tła

Najlepsze rośliny odstraszające owady

Podziel się wiedzą!

Bez wody nie da się żyć, jest podstawą diety. Codziennie trzeba uzupełniać jej poziom w organizmie, by wszystkie procesy zachodziły prawidłowo. Lato jednak sprzyja odwodnieniu, dlatego warto wprowadzić produkty nawadniające organizm do codziennej diety.

Włączenie mocno uwodnionych produktów spożywczych jako przekąski lub dodatek do codziennych dań, pomoże skuteczniej zapanować nad ilością wody w organizmie. Oto owoce i warzywa, po które koniecznie trzeba sięgnąć w lecie. Nie tylko uzupełnią płyny, ale również dostarczą wiele cennych związków.

Rzodkiewka

Nawadnia oraz przyspiesza metabolizm i poprawia pracę mózgu. Zawiera 95% wody oraz mnóstwo witamin i minerałów między innymi: witaminy z grupy B, witaminę A, C potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, siarkę, cynk, fluor i miedź. Nie należy jej zjadać w przypadku problemów z układem trawiennym.

Ogórek

To jeden z rekordzistów – w ponad 96% stanowi go woda. Dodatkowo nie tylko wymiata wolne rodniki, ale również chroni przed chorobami nowotworowymi. Dobrze smakuje w letnich drinkach z miętą.

Arbuz

Składa się z wody w blisko 91%, dlatego idealnie sprawdza się w roli przekąski w gorące dni – szczególnie prosto z lodówki. Przy okazji zawiera cenne przeciwutleniacze i opóźnia procesy starzenia.

Seler naciowy

Niepozorny seler to 95% wody i cała masa cennych związków – witaminy E, C, A z grupy B, fosfor, potas, wapń, cynk i wiele więcej. Reguluje gospodarkę wodną, oczyszcza, wspomaga serce, układ nerwowy, wzmacnia kości, a dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia pracę układu trawiennego. Lepiej jednak nie jeść go na plaży, bo zawarte furanokumaryny powodują uczulenie na słońce.

Cukinia

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym dlatego bardzo często pojawia się w diecie osób dbających o linię. Zawiera 96% wody, dlatego znakomicie nawadnia. Wspomaga również pracę naszego serca, układu nerwowego i odpornościowego, jest bogatym źródłem antyoksydantów.

Sałata lodowa

Choć niepozorna, to jest wodą aż w 96%. Przy okazji w jej składzie można znaleźć sporo błonnika, przez co usprawnia trawienie.

Truskawki

Smakują doskonale szczególnie w lecie i zawierają 91% wody. Nie tylko są pyszne, ale też lekkie i z niewielką ilością cukru. Wspomagają pracę nerek, serca i wątroby, obniżają poziom cholesterolu i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała.

Odpowiednia dieta to lepsze samopoczucie. Podczas upałów człowiek traci olbrzymie ilości wody, a każde jej żródło jest na wagę złota. ✸

kobieta_plaża
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *