Paralaksa tła

Naturalne wsparcie odporności

Podziel się wiedzą!

Nigdy nie jest za późno, by zadbać o odporność własnego organizmu – szczególnie, że nieuchronnie zbliża się jesień, a wraz z nią zwiększona podatność na infekcje. Tylko w jaki sposób wesprzeć naturalnie układ immunologiczny, by ograniczyć stosowanie sztucznych suplementów?

Lato jest idealnym okresem na to, by przygotować organizm na jesień i zimę – ciężkiego sezonu infekcyjnego, z którym będzie borykał się układ odpornościowy. Na szczęście istnieje wiele naturalnych sposobów, które pozwolą uniknąć częstego sięgania po chusteczki higieniczne oraz biegania po lekarzach. 

Naturalna witamina C

Poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia, działa antynowotworowo i oczywiście wzmacnia odporność. Ważne jest tutaj słowo „wzmacnia” – witamina C nie leczy chorób tylko pomaga zapobiegać, dlatego warto zadbać o jej odpowiednią ilość w organizmie jeszcze przed rozwinięciem infekcji. Jej wysokie stężenia można znaleźć w guawie, czerwonej papryce, pomarańczy, jarmużu oraz kiwi.

Olej z czarnuszki

Olej czarnuszkowy należy do nielicznych produktów mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. cukrzycy, reumatyzmu, tocznia, łuszczycy, pokrzywki, pęcherzycy. Jest skuteczny również w leczeniu trądziku, trudno gojących się odleżyn, oparzeń i ran. Wcierany profilaktycznie zapobiega grzybicom, infekcjom bakteryjnym i niektórym pasożytom – skutecznie pomoże zadbać o układ odpornościowy.

Probiotyki

Wbrew pozorom to właśnie w błonach śluzowych jelit jest najwięcej komórek układu odpornościowego. W przewodzie pokarmowym znajduje się aż 70% limfocytów całego organizmu, które składają się na tzw. układ GALT (kępki Peyera, grudki chłonne oraz rozproszone komórki). Wyselekcjonowane i podane doustnie kultury bakterii lub drożdży oddziałują na układ GALT w przewodzie pokarmowym i bezpośrednio wpływają na podniesienie odporności. Skąd wziąć probiotyki? Choćby ze sklepu lub domowej spiżarni, bo żywe kultury bakterii znajdują się w jogurtach oraz kiszonkach.

Miód manuka

Z układem GALT ma też związek jeszcze jeden, niezwykle skuteczny i zarazem w pełni naturalny produkt – miód manuka. O wyjątkowych właściwościach krzewu manuka Maorysi wiedzieli już od dawna. Żuli młode pędy oraz pili napar z nasion, by leczyć biegunkę i czerwonkę. Z kolei herbaty z liści idealnie sprawdzały się w leczeniu gorączki oraz dolegliwości przewodu moczowego. Miód z krzewu porastającego Nową Zalandię ma silne właściwości antybakteryjne, co zainteresowało naukowców. Wykonali nawet szereg badań z udziałem bakterii Desulfobrio indonensis, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus oraz Escherichia coli. Wyniki były zdumiewające, ponieważ pszczeli produkt niezwykle skutecznie hamował rozrost kolonii drobnoustrojów wielu rodzajów. Co ciekawe – podczas innych badań wpływał również pozytywnie na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu sprawdzał się podczas leczenia zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego i wsparcia układu immunologicznego. Miód manuka stymulował rozwój dobrych bakterii probiotycznych i hamował rozrost szkodliwych drobnoustrojów. Zauważono, że za niespotykane właściwości produktu odpowiada związek methylglyoxal (w skrócie MGO), który występuje naturalnie w miodach Manuka w znacznych ilościach, niespotykanych w żadnym innym produkcie spożywczym. By skutecznie wesprzeć odporność, warto wybierać miody manuka z jak najwyższym stężeniem MGO określonym na opakowaniu (np. 400+ i 550+). Zwykłe miody zawierają nawet 20-krotnie mniej tego związku.

Wcale nie trzeba sięgać po chemiczne suplementy, ponieważ skuteczne wsparcie odporności zapewnią naturalne produkty. Lato jest idealnym momentem, by przygotować organizm do nadchodzącej jesieni! ✴︎

Zrzut ekranu 2018-08-08 o 20.56.41
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *