Paralaksa tła

Naturalny sposób na wrzody żołądka

Podziel się wiedzą!

Wrzody żołądka są bolesnym uszkodzeniem wyściółki śluzowej, która chroni żołądek przed sokami trawiennymi. To popularne schorzenie, które nieleczone doprowadza to poważnych powikłań. Jak wspomóc leczenie ograniczając ilość typowych leków?

Objawów wrzodów żołądka jest wiele, mają silny związek ze stadium zaawansowania choroby. Na początku zwykle pojawia się promieniujący ból w okolicach klatki piersiowej lub brzucha. Towarzyszy mu często utrata masy ciała, wzdęcia, nudności, refluks, zgaga, a w skrajnych przypadkach – krwawe wymioty i ból podczas spożywania posiłku. Jednak jakie są przyczyny wrzodów? Bezsprzecznie jest ich kilka:

  • zakażenie bakterią Helicobacter pylori,
  • długotrwałe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ – aspiryna, ibuprofen lub naproksen),
  • rzadziej stan znany jako zespół Zollingera-Ellisona (mniej niż 1 procent wszystkich wrzodów trawiennych).

Co ciekawe – obecność Helicobacter pylori (beztlenowej spiralnej pałeczki) stwierdza się we wrzodach żołądka aż u 80% pacjentów, a we wrzodach dwunastnicy – u 90%. Ponadto to jedyna bakteria, którą WHO uznała za bezpośredni czynnik rakotwórczy, odpowiedziany za wywoływanie chłoniaka nieziarniczego żołądka. Dotychczas leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz innych objawów zakażenia Helicobacter pylori polegało na połączeniu antybiotyków i leków zwanych inhibitorami pompy protonowej (PPI). PPI blokują komórki żołądka wytwarzające kwas. Niestety oporność pałeczek na taką kombinację leków rośnie, dlatego poszukiwane są alternatywy. Nie trzeba jednak długo szukać, ponieważ okazuje się, że eksperymenty laboratoryjne z lat 90’ wykazały skuteczne redukowanie kolonii H. pylori przez produkty pszczele.

Skuteczny szczególnie jeden rodzaj miodu

Wyjątkowymi właściwościami prewencyjnymi wykazał się miód manuka wytwarzany przez pszczoły z nektaru nowozelandzkich krzewów herbacianych manuka. Testy udokumentowały, że podawany w stężeniu od 5 do 10% hamuje rozwój H. pylori, a przy 20% – zabija ją całkowicie. Jaka to ilość w odniesieniu do człowieka? Od 1 do 2 łyżeczek miodu na czczo – naprawdę niewiele.

Jak to działa?

Miód manuka z jednej strony działa antybiotycznie, zwalczając chorobotwórcze drobnoustroje, a z drugiej jest treściwym prebiotykiem wspierającym „dobrą” mikroflorę jelitową. Chodzi tutaj szczególnie o pałeczki kwasu mlekowego. Dodatkowo prócz wrzodów, pomaga pozbyć się wielu innych problemów gastrycznych – biegunki, wzdęć czy zaparć. Jednak dlaczego akurat miód manuka jest tak skuteczny? Badania dowiodły, że kluczem jest bardzo wysokie stężenie substancji zwanej methylglyoxal (MGO), posiadającej wyjątkowe właściwości antybiotyczne i uodparniające. Już zawartość 100 mg MGO w 1 kg produktu sprawia, że spełnia on kryteria żywności funkcjonalnej, czyli łączącej bogactwo składników odżywczych z właściwościami ratującymi zdrowie. W 1 kg miodu manuka można znaleźć nawet 900 mg MGO. W innych miodach zawartość tej substancji zwykle nie przekracza 150 mg. 

Kupując miód manuka, warto pamiętać, że im większe stężenie methylglyoxalu, tym silniejsze działanie antybakteryjne produktu. Właśnie dlatego należy zwracać uwagę na oznaczenia stosowane na opakowaniu: 100+, 200+, 400+ i 550+ (oznaczają ilość mg MGO/kg). Dzięki temu leczenie choroby wrzodowej spowodowane przez H. pylori jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. ✸

Zrzut ekranu 2018-07-16 o 01.59.41
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *