Paralaksa tła

Nowoczesne metody walki z cholesterolem

Podziel się wiedzą!

Cholesterol ma wpływ na powstawanie blaszki miażdżycowej, co ostatecznie staje się przyczyną zatkania tętnic i grozi zawałem serca. Czy można zapobiec przedwczesnej śmierci?

Zawał serca co roku zabija około 90 tys. Polaków, choć nawet 80-procentom zgonów można zapobiec kontrolując poziom cholesterolu we krwi. Cholesterol ma wpływ na powstawanie blaszki miażdżycowej, co ostatecznie staje się przyczyną zatkania tętnic. Mowa tu oczywiście o tzw. „złym cholesterolu”, czyli LDL. HDL nie jest groźny, choć istotny jest również odpowiedni stosunek pomiędzy tymi frakcjami. Poziom LDL podnoszą przede wszystkim tłuszcze trans, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, powstałe w skutek utwardzenia olejów roślinnych. Można je spotkać choćby w margarynie, chipsach, ciastach czy słodyczach, ale negatywny wpływ ma też częste spożywanie czerwonego mięsa. Na szczęście nowoczesne terapie pozwoliły już stworzyć skuteczne metody walki z wysokim poziomem niebezpiecznego cholesterolu.

Statyny

Obecnie to najważniejsze leki ukierunkowane na walkę z nieprawidłowym poziomem cholesterolu. Śmiało można powiedzieć, że stanowią pierwszą linię frontu. Te związki mają też inne działanie: zmniejszają liczbę udarów mózgu i nagłych zawałów kończących się zwykle zgonem. W 2012 roku zespół lekarzy z Tajwanu ustalił nawet, że u pacjentów, którym przepisywano stałe dawki statyn, odnotowano istotnie zredukowane ryzyko wystąpienia demencji w pięcioletnim okresie w porównaniu z pacjentami, którzy statyn nie zażywali. Z kolei w 2013 roku onkolodzy z USA stwierdzili, iż statyny hamują podział komórek nowotworowych w przypadku raka jelita grubego. Postęp medycyny pozwolił wynaleźć pochodną statyn, która jest jeszcze skuteczniejsza i bezpieczniejsza.

Zaskakujący ekstrakt z czerwonych drożdży ryżu

W 1975 r. w Japonii naukowcy Endo i wsp. wyizolowali z czerwonych drożdży ryżu chińskiego tzw. Monakolinę K. Co to takiego? Fitostatyna, którą pozyskuje się właśnie z czerwonego ryżu poddanego fermentacji grzybem Monascus purpureus. Związek utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (LDL cholesterolu, HDL cholesterolu i trójglicerydów). Działanie Monakoliny opiera się na hamowaniu aktywności reduktazy HMG-CoA, czyli enzymu wątrobowego, regulującego ilość syntetyzowanego cholesterolu. Swoją drogą – jej skuteczność potwierdził też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który podkreślił rolę Monakoliny K w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Wprowadzenie do codziennej diety produktów lub suplementów zawierających Monakolinę K jest więc ważnym elementem ochrony serca i układu krążenia.

O serce i układ krwionośny można zadbać z użyciem naturalnych metod. Nowoczesne terapie otwierają nowe możliwości, dzięki czemu dłużej można żyć pełnią życia. ✴︎

Zrzut ekranu 2018-12-12 o 00.03.27
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *