Paralaksa tła

Poznaj niezwykły olej cedrowy!

Podziel się wiedzą!

Olej cedrowy jest uzyskiwany poprzez destylację kawałków drewna z drzewa cedrowego. Olej pomaga oczyścić przewód pokarmowy oraz żyły, dlatego jest głównie polecany osobom cierpiące na schorzenia układu pokarmowego oraz układu krążenia. Poza tym jest absolutnie unikalnym składnikiem wielu kosmetyków naturalnych. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji urody i lecznictwie. Do tej pory nie znaleziono sposobu, aby stworzyć jego syntetyczny odpowiednik, a co jest szczególnie istotne – jego stosowanie nie wykazuje żadnych skutków ubocznych.

Cedr to długowieczne drzewo z rodziny sosnowatych. Jego odmiany występują w Japonii, Chinach, Mongolii, Korei Północnej, Ameryce Północnej oraz Rosji. Jedną z odmian jest cedr syberyjski, którego naturalnym środowiskiem występowania jest tajga. To wieloletnie drzewo iglaste, które dorasta aż do 40 m wysokości i osiąga około 2 m średnicy. Drzewo może żyć do 350 lat, ale zdarzają się okazy nawet 800-letnie. Owoce, czyli tzw. orzeszki, rozwijają się tylko w górnej części drzewa, a bogate zbiory odbywają się co 5 lat, choć drzewo wydaje owoce co dwa lata.

Olej cedrowy – skład

Orzeszki cedrowe to źródło witaminy E, F, retinolu – A i mikroelementów (magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, jod). Zawierają 19 najważniejszych aminokwasów oraz dużą ilość kwasów – linolowy, linolenowy, kwas oleinowy, kwas arachidonowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy.

Olej cedrowy – właściwości

Olej z orzechów cedrowych poprawia skład krwi, zapobiega rozwojowi niedokrwistości i gruźlicy. Może być stosowany w przypadku:                                                                            – chorób układu oddechowego,                                                                                                                                                                                                                                                              – miażdżycy,                                                                                                                                                        – nadciśnienia tętniczego,                                                                                                                             – marskości wątroby,                                                                                                                                      – stresu,                                                                                                                                                             – białaczki,                                                                                                                                                           – w chorobach układu oddechowego,                                                                                                          – w przypadku osłabionej odporności                                                    – w zespole przewlekłego zmęczenia,                                                                                                                                                                                                    – poprawy trawienia.

                                                                          Poza tym olej działa antyłojotokowo, dlatego może być wykorzystany w leczeniu stanów zapalnych. Przyczynia się do zmniejszenia łuszczenia się skóry przez uregulowania produkcji sebum. Zmniejsza łupież i wydzielanie łoju oraz hamuje wypadanie włosów, dlatego jest polecany do pielęgnacji włosów przetłuszczających się. Co ciekawem zapobiega również zakażeniom ran, a także chroni je przed zarazkami tężca. Można go bezpiecznie stosować zewnętrznie na rany jako środek antyseptyczny. Działa uśmierzająco i rozkurczowe. Prawie wszystkie rodzaje skurczów i związane z nimi dolegliwości mogą zostać złagodzone dzięki olejkowi cedrowemu.

Jednak przede wszystkim olej cedrowy niezastąpiony jest do leczenia chorób układu pokarmowego:                                                                                                                                                  – przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy,                                                                             – nadkwasocie żołądka,                                                                                                                                    – nieżycie żołądka,                                                                                                                                                   – przewlekłemu zapaleniu trzustki,                                                                                                                        – przy leczeniu wrzodów,                                                                                                                                    – przy zwężeniu przełyku spowodowanym stanem zapaleniem.

Zastosowanie

Na rynku są dostępne olejki cedrowe oraz oleje cedrowe. Dwie jakże podobne nazwy, ale różnią się stężeniem. Olejki eteryczne są silnie stężone i powinno się je stosować w formie kilku kropel na oleju bazowym. Przede wszystkim należy pamiętać, że przed zastosowaniem należy sprawdzić czy nasz organizm nie będzie wykazywał oznak alergii. Dlaczego? Ponieważ olejek cedrowy może powodować podrażnienia skóry, jeżeli jest używany w wysokich stężeniach. Nie wolno go używać doustnie, a jedynie w formie inhalacji, do masaży leczniczych oraz jako dodatek do kąpieli. Olej jest z kolei wyraźnie delikatniejszy od olejku, przez co można wykorzystywać go do celów spożywczych.

Przykłady zastosowania oleju: 

  • Wrzody żołądka i dwunastnicy, niżyt. Przykładowe stosowanie: rano na czczo 30 minut przed jedzeniem oraz wieczorem 2 godziny po ostatnim posiłku jedną łyżeczkę. Czas leczenia to 21 dni. W razie potrzeby powtórzyć kurację po 10 dniach. 
  • Miażdżyca: 0,6 ml raz dziennie przed jedzeniem, przez 30 dni. W razie potrzeby powtórzyć kurację.
  • Oparzenia i odmrożenia: smarować chore miejsce lub zakładać opatrunki z oleju cedrowego do wyleczenia.
  • Choroby skórne: smarować chore miejsce dwa razy dziennie i pić raz dziennie rano na czczo łyżeczkę oleju.
  • Alergie: trzy razy dziennie 1 łyżeczkę oleju spożywać tuż przed jedzeniem. Przy objawach sezonowych, leczenie należy zacząć miesiąc przed przewidywanym nawrotem choroby.

Jak wszystkie środki, należy pamiętać, że olej trzeba stosować z umiarem, aby nie doprowadzić do niepożądanych reakcji. Zanim jednak zdecydujemy się wprowadzić do swojej diety ten ciekawy składnik należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, by wykluczyć przeciwskazania. ✤

Aneta Szarek

las
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *