Paralaksa tła

Pozory mylą! Zaskakujące fakty o aronii

Podziel się wiedzą!

Do aronii początkowo można się zniechęcić. W smaku jest cierpka i gorzka, przez co trudno jest delektować się nią jak typowymi owocami. Jednak wszyscy, którzy poznali ją lepiej wiedzą, że pozory mylą – tak naprawdę aronia potrafi olśnić swoim smakiem oraz niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi.

Aronia pochodzi z Ameryki Południowej. Jednak zanim trafiła do Polski w latach 80’ ubiegłego wieku, rozgościła się w Rosji oraz Skandynawii. Wszystko przez swoje walory dekoracyjne i wysoką odporność na niskie temperatury. Aronia potrafi rosnąć praktycznie wszędzie, dlatego szybko została doceniona. Odpowiadają jej wszystkie rodzaje gleb i nawet trudne warunki klimatyczne, a przy tym ładnie prezentuje się w ogrodach. Jej walory zdrowotne zostały docenione dopiero później, choć tak naprawdę były znane już od dawna.

Indianie z okolic Kanady przypisywali owocom aronii magiczne właściwości, szczególnie jeśli chodzi o przywracanie młodości. Europa Wschodnia również nie pozostała obojętna – według wierzeń roślina zabezpieczała przed infekcjami. Jednak dopiero pod koniec ubiegłego wieku aronią zainteresowali się uczeni oraz dowiedli, że zdrowotne działanie wcale nie jest bujdą.

Owoce zniechęcają swoim smakiem, ale tylko w postaci surowej – podobnie jak jarzębina, która należy do tej samej rodziny. Jednak wystarczy poświęcić aronii nieco więcej uwagi i poznać ją bliżej, by okazało się, że jest po prostu pyszna. Swoje doskonałe walory smakowe uwalnia w przetworach – konfitur-ach, sokach czy syropach. To prawdziwa bomba bioflawonoidów, czyli substancji fitochemicznych. Zalicza się do nich przede wszystkim rutyna, kwercetyna, katechiny, leukocyjany oraz antocyjany. Nie tylko nadają owocom odpowiedni kolor, ale również zabezpieczają je przed szkodliwymi mikroorganizmami. Równie dobre działanie wywierają na organizm po spożyciu owoców aronii, głównie dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym. Ta niezwykła roślina to również wysoka dawka wielu witamin – B2, C, PP, E oraz kwasu foliowego. Jakby tego było mało – witaminy występują w towarzystwie mikro- i makroelementów, takich jak wapń, żelazo, miedź, mangan, molibden, bor czy jod. Dzięki temu optymalizowane są procesy zachodzące w organizmie, likwidowane wolne rodniki i uszczelniane naczynia krwionośne. Jaki konkretnie ma to wpływ na zdrowie?

Mniejsze ryzyko nowotworów

Najwięcej szkód w organizmie wyrządzają wolne rodniki. Dzięki związkom zawartym w aronii, oksydanty są niszczone, co ostatecznie wyraźnie zmniejsza szanse zachorowania na nowotwory oraz problemy z widzeniem w zaawansowanym wieku. Właściwości antyoksydacyjne potwierdzają także naukowcy w licznych pracach badawczych, np. „Aronia melanocarpa phenolics and their antioxidant activity” autorstwa J. Oszmiańskiego i A. Wojdyło z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Mniej zmarszczek

Bioflawonoidy zawarte w owocach pomagają zachować nie tylko zdrowie, ale również urodę. Wspólnie z dużą dawką witaminy C, stymulują tworzenie wiązań pomiędzy łańcuchami włókien kolagenu, dzięki czemu skóra staje się bardziej sprężysta, gładsza i wolniej się starzeje.

Większa odporność

Wiele witamin oraz minerałów zawartych w soku aroniowym stymuluje układ immunologiczny. Dzięki temu ryzyko infekcji jest mniejsze, szczególnie w przypadku grypy, przeziębienia oraz anginy.

Ochrona przed cholesterolem

Aronia wywiera pozytywny wpływ na cały układ krwionośny. Nie tylko uelastycznia i uszczelnia naczynia, ale również zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Ponadto rutyna sprawia, że ryzyko pękania drobnych naczyń jest mniejsze, co pozwala zapomnieć o popularnych „pajączkach” pod skórą i zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

Wskazana dla cukrzyków

Badacze zauważyli, że owoce aronii potrafią nawet delikatnie obniżać poziom cukru we krwi. Właśnie dlatego przetwory z tych owoców są szczególnie wskazane osobom zmagającym się z cukrzycą.

Koniec z zaparciami

W szczególności wytłoki po sokach i syropach mają zbawienny wpływ na pracę jelit. Łagodzą zaparcia i regulują pracę kosmków jelitowych.

Lepiej nie obawiać się cierpkiego smaku owoców aronii i odkryć ich prawdziwą naturę w przetworach – konfiturach, syropach czy sokach. „Druga twarz” tej rośliny zaskakuje subtelną słodyczą i niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi, których próżno szukać w wielu innych, popularnych owocach. ✸

polska róża
Podziel się wiedzą!

Komentarze są wyłączone.