Paralaksa tła

Prawda o produktach fit

Podziel się wiedzą!

W lecie ładna linia jest wyjątkowo pożądana, a odchudzanie najłatwiej jest zacząć od produktów fit, które mają zredukowaną ilość tłuszczu lub cukru. Jednak czy oby na pewno takie pożywienie jest zdrowe?

Kluczem do odchudzania jest ujemny bilans energetyczny, czyli w ciągu dnia trzeba zjeść mniej kalorii od zapotrzebowania organizmu. Wtedy źródłem energii staje się tkanka tłuszczowa, a masa ciała spada. Produkty light/fit, czyli o obniżonej wartości kalorycznej, faktycznie mogą być dobrym elementem diety odchudzającej, jednak skrywają wiele pułapek, o których lepiej wiedzieć.

Niska wartość odżywcza

W przyrodzie nic nie ginie – by coś było mniej kaloryczne, to coś musi zostać usunięte. W nabiale typu light zazwyczaj jest to tłuszcz, co oznacza, że taki produkt jest uboższy o związki w nim zawarte – choćby witaminy D i A niezbędne dla zdrowia kości, skóry i wzroku. Mała ilość witaminy D dodatkowo pogarsza wchłanianie się wapnia. Takich zależności jest zresztą więcej. 

Więcej konserwantów

Tłuszcz zredukowany w produktach light musi zostać czymś zastąpiony. Idealnie nadaje się do tego woda – jest tania i  omaga utrzymać odpowiednią teksturę gotowego produktu. Niestety wysoka zawartość wody skraca trwałość pożywienia, dlatego konieczne jest stosowanie wyższych dawek konserwantów, by produkty zachowały świeżość. Przez to są mniej kaloryczne, ale mogą być bardziej szkodliwe.

Dodatkowy cukier

Zdarza się, że w niektórych produktach tłuszcz zastępowany jest dodatkiem wody i cukru. To sprawia, że takie pożywienie faktycznie jest odtłuszczone, jednak może szkodzić diabetykom. 

Brak kontroli

Trzeba pamiętać, że obniżona kaloryczność wcale nie jest autostradą do linii idealnej na lato. Produkty fit czy light zwykle mają mniej kalorii, a przez to słabiej tłumią uczucie głodu. Wiele osób zjada ich przez to po prostu wiecej, żeby się najeść, a wtedy zamiast chudnąć – tyją. 

Niebezpieczne batoniki

Ciekawą odmianą produktów fit są słodycze. O ile w nabiale zwykle usuwany jest tłuszcz i zastępowany wodą, to w przypadku batoników light producenci starają się zredukować ilość cukru, by pochwalić się tym faktem na opakowaniu. Cukier jest jednak zwykle zastępowany właśnie tłuszczem, co sprawia, że taka przekąska jest niesamowicie kaloryczna i nie ma nic wspólnego z odchudzaniem.

W niektórych przypadkach cukier jest też zastępowany syntetycznymi analogami, jednak wiele z nich w przypadku nadmiernego spożycia wywołuje skutki uboczne (np. biegunkę, wymioty) lub nie może być spożywana przez niektóre osoby (aspartam). Co ciekawe – nierzadko zdarza się że kaloryczność takich cukrów jest taka sama, jak tego z buraków, mają jedynie niższy indeks glikemiczny. Pułapek w produktach 0%, fit czy light jest wiele – trzeba po prostu kupować je z głową. ✸

kobieta_słodycze_kalorie
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *