Paralaksa tła

Problemy z tarczycą pokonaj dietą

Podziel się wiedzą!

 

Coraz więcej osób trafia do endokrynologa z powodu problemów z tarczycą. Podczas choroby pomóc może nie tylko farmakoterapia, ale również odpowiednio dobrana dieta warzywno-owocowa.

Problemy z tarczycą są bardzo popularną przypadłością. Zmaga się z nimi kilkaset milionów ludzi na całym świecie, a duża liczba chorych nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że choruje. Czym to jest spowodowane? Niepowiązane ze sobą objawy utrudniają rozpoznanie źródła problemu, przez co pacjent często chodzi od lekarza do lekarza, aż w końcu trafia do endokrynologa, który stawia poprawną diagnozę.

Pracą tarczycy steruje przysadka mózgowa  – wydziela tyreotropinę (TSH). Ta z kolei pobudza tarczycę do produkcji hormonów, z których najważniejszym jest trójjodotyronina (T3), a w mniejszym stopniu tyroksyna (T4) i kalcytonina. Przysadka mózgowa ogranicza swoją pracę, gdy poziom hormonów tarczycy we krwi jest wysoki i koło się zamyka. Cały mechanizm świetnie się uzupełnia – pod warunkiem, że działa poprawnie, a z tym jest akurat różnie. W przypadku problemów organizm zupełnie się rozregulowuje, ponieważ praktycznie każda komórka reaguje na działanie tarczycy. Udowodniono, że farmakoterapię może wspierać oczyszczająca dieta warzywno-owocowa. Trzeba tylko wiedzieć kiedy i jak ją stosować, by była w pełni bezpieczna.

Dolegliwości

Z oczyszczającej diety warzywno-owocowej lepiej zrezygnować w przypadku nadczynności tarczycy. Organizm pracuje wtedy na wysokich obrotach, więc moc warzyw i owoców nie przyniesie oczekiwanych efektów. Inaczej wygląda sprawa w przypadku niedoczynności. Można ją rozpoznać po dokuczliwej senności, a nawet skłonnościach do depresji oraz zaniżonej samoocenie. Ciśnienie krwi jest niskie, a koncentracja utrudniona, przez co codzienne funkcjonowanie staje się po prostu męczące. Bardzo często pojawiają się też skłonności do tycia – mimo częstej aktywności fizycznej oraz zdrowego stylu życia. Co ciekawe, oczyszczająca dieta warzywno-owocowa sprawdza się nawet w przypadku autoimmunologicznych problemów z tarczycą, np. chorobie Hashimoto. To nic innego jak zapalenie tarczycy powstałe w skutek ataku organizmu na jego własne tkanki. 

Co na talerz?

Dieta warzywno-owocowa to tak naprawdę kontrolowana „głodówka”, która alkalizuje organizm, odtruwa go, a także dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin oraz wielu innych związków – dzięki temu przywrócony zostaje poprawny metabolizm. Ponadto wspomagane jest leczenie wielu chorób, w tym problemów z tarczycą. Jak działa dieta na ten ważny gruczoł? Warzywa dostarczają cennego jodu, który optymalizuje pracę tarczycy. Bardzo ważne są też liczne antyoksydanty, odpowiedzialne za proces odtruwania oraz oczyszczania. Niektórzy pacjenci zauważają nawet zmniejszenie guzków tarczycy, co podkreśla prozdrowotne właściwości dobrze dobranych warzyw i owoców. Produkty roślinne zawierają też wiele innych związków, pomocnych w leczeniu niedoczynności, czy choroby Hashimoto. Można do nich zaliczyć witaminy – szczególnie C, B, PP oraz K. Nie bez znaczenia pozostają jeszcze pierwiastki – siarka, wcześniej wspomniany jod, fosfor, potas czy chlor. Działają odtruwająco oraz regulują funkcje wydzielnicze. Najcenniejsze są warzywa niskoskrobiowe, takie jak marchewki, buraki, kapustne, cebulowe, a także pomidory, papryki i warzywa liściaste. Warto je łączyć z niskocukrowymi owocami – jabłkami, grejpfrutami, czy jagodami i cytryną. Istnieje wiele pozytywnych opinii na temat skuteczności diety warzywno-owocowej. To ciekawy i zarazem naturalny sposób na wsparcie leczenia problemów z tarczycą. Ważne, by wszystko robić z głową. Na terenie kraju znajdują się ośrodki, które pomogą wprowadzić dietę pod okiem lekarzy. Dzięki temu jeszcze łatwiej można odzyskać pełnię zdrowia. ✸

active revital reklama
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *