Paralaksa tła
Podziel się wiedzą!

Składniki: 

  • Pół małej dyni (obrać i pokroić w dużą kostkę)
  • 4 małe ziemniaki (obrać i pokroić w dużą kostkę)
  • 4 marchewki (obrać i pokroić w dużą kostkę)
  • korzeń pietruszki (obrać i pokroić w dużą kostkę)
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora
  • natka pietruszki (posiekać)
  • skrzydło indyka
  • 1cm papryczki chili (posiekać)
  • 1cm imbiru (posiekać)

Przyprawy:

sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, suszona mięta

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy skrzydełko indyka, zalewamy  wodą  i  podgotowujemy przyprawiając po paru minutach solą i pieprzem. Następnie wrzucamy warzywa – seler, por, marchewkę, dynię, korzeń pietruszki, ziemniaki. Gotujemy doprawiając majerankiem i suszoną miętą, aż warzywa zmiękną. 

Wyjmujemy skrzydło indyka oraz wrzucamy posiekany imbir i chili. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, po czym ściągamy z gazu i blendujemy całość na krem. Zupę należy podawać z groszkiem ptysiowym i świeżo posiekaną natką pietruszki.

redakcja
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *