Paralaksa tła

Sama prawda o właściwościach miodów

Podziel się wiedzą!

O niezwykłych właściwościach miodu wiedzieli jeszcze starożytni Egipcjanie, dlatego wkładali je faraonom do grobowców. Dziś miód dalej jest wykorzystywany we wspomaganiu leczenia wielu dolegliwości. Jednak, po który najlepiej sięgnąć?

Miód jest produkowany przez pszczoły z wielu gatunków kwiatów, przez co każdy ma nieco inne działanie. Warto poznać je bliżej, by później wiedzieć, którym miodem należy się zainteresować. Oto najpopularniejsze z nich.

Miód gryczany

Pozyskiwany jest z kwiatów gryki i trudno pomylić go z innym rodzajem miodu. Charakteryzuje się ciemną barwą i ostrym smakiem, dlatego nie każdy za nim przepada. Tymczasem znakomicie oczyszcza naczynia krwionośne dzięki zawartości rutyny. Można go również stosować bezpośrednio na rany, by szybciej się wygoiły.

Zastosowanie: choroby układu pokarmowego, miażdżyca, półpasiec, osłabiona odporność, problemy skórne, trądzik, infekcje bakteryjne, choroby górnych dróg oddechowych, zranienia, egzema, biegunka, wymioty, refluks.

Miód manuka

Pochodzi aż z Nowej Zelandii lub Australii i zdobywa u nas coraz większą popularność za sprawą niespotykanych właściwości prozrowotnych. Swoje wyjątkowo mocne działanie zawdzięcza tajemniczej substancji o nazwie Methylglyoxal. Jest dobry praktycznie na wszystko!

Zastosowanie: kaszel, obniżona odporność, anemia, schorzenia układu nerwowego, zapalenia, zaparcia, astma, choroby dróg oddechowych, choroby dróg moczowych.

Miód spadziowy

Spadź to lepka substancja występująca na drzewach – pszczoły zbierają ją i produkują z niej miód. Smak gotowego produktu jest lekko korzenny i stosunkowo mało słodki. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wykrztuśne.

Zastosowanie: kaszel, obniżona odporność, anemia, schorzenia układu nerwowego, zapalenia, zaparcia, astma, choroby dróg oddechowych, choroby dróg moczowych.

Miód wielokwiatowy

Jest wyjątkowo słodki i produkowany z reguły wyłącznie w czerwcu i lipcu. To dobra propozycja dla alergików.

Zastosowanie: astma oskrzelowa atopowa, alergie, katar sienny, rany, anemia, choroby woreczka żółciowego, choroby serca, wyczerpanie psychofizyczne, choroby naczyń krwionośnych, anemia, choroby wątroby.

Miód lipowy

Ma jasną barwę i ostry smak. Przy okazji posiada całą masę leczniczych właściwości. Najchętniej wykorzystywane jest podczas leczenia grypy – działa antybiotycznie, przeciwkaszlowo, przeciwgorączkowo, a także łągodzi stres i normalizuje ciśnienie krwi.

Zastosowanie: wysokie ciśnienie tętnicze, choroby serca i układu krążenia, angina, przeziębienie, gorączka, bezsenność, reumatyzm, kaszel, katar, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, stres. 

Miód wrzosowy

Jest ciemny i ma gorzkawy smak. Posiada uznane właściwości antyseptyczne i powinien być spożywany szczególnie w przypadku problemów z układem moczowym. 

Zastosowanie: zapalenie migdałków, kamica nerkowa, problemy z prostatą, schorzenia dróg oddechowych, zapalenie jelit, choroby gardła, zapalenie żołądka, zapalenie jelit, reumatyzm. 

Miód rzepakowy

To słodki miód o przyjemnym smaku, ale niestety szybko ulega krystalizacji, tracąc płynną formę. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych oraz wspomaga detoks organizmu. 

Zastosowanie: stany zapalne górnych dróg oddechowych, choroby serca i układu krążenia, problemy skórne, trudno gojące się rany. 

Miód akacjowy

Zawiera wysokie stężenie glukozy, izoflawonów i glikozydów, a przy tym wolno krystalizuje i jest niemal przezroczysty.  

Zastosowanie: zaburzenia pracy nerek, choroby przewodu pokarmowego, przeziębienie, problemy z przewodem moczowym, stres, nadkwaśność, choroba wrzodowa żołądka oraz dwunastnicy, zapalenie górnych dróg oddechowych. ✸

miód
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *