Paralaksa tła

Sekrety herbaty Matcha

Podziel się wiedzą!

Ostatnio coraz więcej można usłyszeć o herbacie Matcha, którą zarówno reklamy, jak i ludzie chwalą. Ale właściwie dlaczego?

Zielona herbata od dawna uważana jest za napój o wielu korzyściach zdrowotnych. Herbata zielona Matcha jest jednak ekstremalną wersją, która jest około 10 razy bardziej odżywcza od zwykłej zielonej herbata. Ma przyjemny smak, pobudza i zarazem odpręża w tym samym czasie. Przy tym wszystkim jest wyjątkowo bogata w przeciwutleniacze. Oto główne powody, które wyjaśniają fenomen tego napoju.

Wysoka ochrona przed wolnymi rodnikami

Przeciwutleniacze chronią ciało przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą prowadzić do wielu poważnych chorób, takich jak rak czy choroby serca. Odgrywają także istotną rolę w oczyszczaniu organizmu, utrzymaniu układu odpornościowego w dobrej kondycji oraz ochronie oczu i skóry przed starzeniem się z powodu stresu oksydacyjnego. Zielona herbata jest uznawana za cenne źródło przeciwutleniaczy, jednak sproszkowana zielona herbata Matcha to absolutna potęga pod tym względem. Posiada jeden z najwyższych wskaźników ORAC wśród pokarmów i napojów. Tylko czym właściwie jest ORAC? We wspomnianej skali mierzy się siłę antyoksydantów. Matcha ma wskaźnik ORAC na rekordowym poziomie 1384 TE/g, który jest jeszcze wyższy niż u jagody Acai (1027 TE/g).

Wśród wielu korzystnych przeciwutleniaczy, jednym z najważniejszych w Matcha jest galusan epigallokatechiny, zwany potocznie EGCG. Wysokiej jakości Matcha ma 137 razy więcej EGCG niż zwykła zielona herbata! Badania wykazały, że EGCG wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, a jedną z najcenniejszych zalet zielonej herbaty Matcha jest redukcja ryzyka miażdżycy. Wykazano także, że obniża poziom niezdrowego cholesterolu LDL, podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Sproszkowana matcha zawiera także wiele innych ważnych katechin, takich jak epikatechina, epigallokatechina i galusan epikatechiny, a także flawonoidy – kempferol, kwercetynę i myricetin. Wszystkie te przeciwutleniacze działają w synergii w organizmie, aby zapewnić wiele korzyści zdrowotnych zielonej herbaty Matcha.

Pobudza w zdrowy i bezpieczny sposób

Podobnie jak wszystkie herbaty z rośliny Camellia Sinensis, Matcha zawiera trochę kofeiny. Pół łyżeczki to zwykle około 35 mg, co i tak jest znacznie niższą wartością, niż w przeciętnej kawie (80 – 120 mg). Mimo tego kofeina z Matcha zapewnia dużo bardziej zrównoważoną i równomierną dawkę energii, od krótkotrwałej bomby energetycznej kawy. Za ten efekt odpowiada wysoki poziom katechin znajdujących się w sproszkowanych liściach młodej rośliny zielonej herbaty. Te niezwykłe przeciwutleniacze mają tendencję do wiązania się z cząsteczkami kofeiny w proszku Matcha i spowalniają jej uwalnianie do krwioobiegu. Prowadzi to do znacznie łagodniejszego i bardziej długotrwałego pobudzenia. Istotny jest też ciekawy aminokwas o nazwie L-Theanina. Znaleziony głównie w krzewach herbacianych, znacznie zwiększa swoje stężenie w zielonej herbacie Matcha w stosunku do zwykłej herbaty. Korzyści zdrowotne L-teaniny są na tyle znaczące, że związek stał się popularnym suplementem, choć jego wchłanialność bije rekordy właśnie podczas picia Matcha. L-Theanina stymuluje produkcję fal mózgowych alfa odpowiedzialnych za relaks i jasność umysłu, przeciwdziała nadmiernej stymulacji kortyzolu lub adrenaliny przez kofeinę, poprawia pamięć, chroni mózg, obniża ciśnienie krwi oraz poprawia jakość snu w nocy. 

Oczyszcza krew

Tradycyjna metoda zbierania herbaty do produkcji Matcha sprawia, że liście są zacienione przez kilka tygodni przed zbiorem, co zapobiega rozkładowi cennych składników z powodu wysokiej temperatury – w tym chlorofilu. Chlorofil to niesamowity składnik odżywczy o wielu zaletach zdrowotnych. Jest wysoce alkaliczny i pomaga w równoważeniu poziomu pH we krwi. Chlorofil to też potężny związek oczyszczający organizm, o właściwościach antybakteryjnych i przeciwutleniających. Dodatkowo jego wysokie stężenie w Matcha alkalizacje i detoksykacje krew.

Japońska Matcha jest uważana za najlepszą. Ma wyważony smak, a tradycyjne metody stosowane podczas produkcji i zbierania zwiększają poziom przeciwutleniaczy i znacznie zwiększają ilość L-teaniny i chlorofilu. To wystarczające argumenty, by mieć Matcha w swojej szafce.✸

matcha
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *