Paralaksa tła

Szybkie fakty o aspartamie

Podziel się wiedzą!

Cukrzyca stała się chorobą cywilizacyjną, dlatego nieustannie poszukuje się zamienników cukru. Bardzo modne są też wersje „light” zwykłych produktów, które często są dosładzane teoretycznie zdrowszymi substytutami, choćby aspartamem. Czy ten związek faktycznie jest bezpieczny?

Aspartam można znaleźć już praktycznie wszędzie, ponieważ jest stosunkowo tani – w napojach niskokalorycznych, gumie do żucia, niektórych lekach, drażetkach odświeżających oddech czy różnych produktach spożywczych. Nie wpływa na wytwarzanie insuliny po spożyciu, dlatego jest zalecany diabetykom. Aspartam był przedmiotem ogromnej ilości badań, które tak naprawdę nie zostały do końca rozstrzygnięte, dlatego ma swoich przeciwników i fanów. Przez lata jedne badania wykluczały drugie ze względu na rozbieżne wyniki oraz wnioski różnych organizacji badawczych. Ostatecznie można jednak wyróżnić kilka szokujących faktów na temat aspartamu.

Jest wytwarzany z bakterii

I to nie byle jakich – tych, które żyją w kale, czyli E. Coli. Konkretnie jest pozyskiwany z ich odchodów, które poddawane są wielu procesom chemicznym. Swoją drogą, nierzadko toksycznym (benzylowanie, hydrolizowanie, metylowanie, debenzylowanie).

Bakterie są zmodyfikowane genetycznie

Patent dotyczący aspartamu ujawnia genetyczne modyfikacje bakterii. Mimo tego uznaje się, że w gotowym produkcie nie ma cząsteczek GMO, choć teoretycznie metabolity organizmów poddanych modyfikacjom genetycznym również zawierają obce DNA lub RNA.

Wzmaga głód

To skutek uboczny podkreślany przez część pacjentów podczas badań – aspartam wzmaga apetyt, co może prowadzić do tycia. Nauka nie potrafi jednak jasno określić mechanizmu działania tego zjawiska, ponadto nie wszystkie badania zgadzają się z istnieniem tego problemu.

Może mieć związek z rozwojem raka

Sam aspartam nie przedostaje się przez przewód pokarmowy do krwiobiegu. Po drodze podlega jednak licznym przemianom, rozpadając się na różne związki, które następnie są metabolizowane. Jednym z nich jest formaldehyd, związek używany do konserwowania zwłok – silna trucizna, która dodatkowo jest rakotwórcza. Mimo tego część badań podważa ten wniosek.

Nie wszędzie mile widziany

Amerykańska Federacja ds. Żywności i Leków (FDA), a konkretnie jej naukowcy, byli przeciwni wprowadzeniu aspartamu na rynek USA. Ostatecznie związek został jednak zatwierdzony przez FDA, choć początkowy opór do dzisiaj jest niepokojący. Substytut cukru mimo wszystko osiągnął rynkowy sukces i obecnie jest powszechnie stosowany. Decyzję o jego spożywaniu najlepiej po prostu podjąć samemu. ❀

cukier,_senior
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *