Paralaksa tła

Te produkty spożywcze są niebezpieczne!

Podziel się wiedzą!

Aż trudno uwierzyć w to, że składniki  zdrowej diety mogą być niebezpieczne dla zdrowia. A jednak! Są najczęstszą przyczyną zatruć oraz problemów z układem pokarmowym. Na jakie produkty spożywcze trzeba uważać i z czego to wynika?

 Na samym początku trzeba podkreślić jedno – nie ma sensu  wykluczać  ryzykownych  produktów spożywczych z diety, bo to niemożliwe. Każdy z nas zjada je codziennie, a same w sobie zawierają mnóstwo witamin oraz mikroelementów. Warto poświęcić im jedynie więcej uwagi podczas przyrządzania dań, bo często są siedliskiem drobnoustrojów. To wystarczy, by zminimalizować ryzyko problemów z żołądkiem.

Warzywa liściaste i pomidory

Sałata, kapusta, pomidory, a nawet szpinak – często rozstrajają układ pokarmowy. Dlaczego? Ponieważ zdarza się, że są zabrudzone obornikiem, a gęsty układ liści w przypadku warzyw liściastych utrudnia mycie  i  jest  siedliskiem  bakterii.  Podczas przyrządzania potraw warto używać oddzielnych desek do krojenia, dokładnie płukać liście i nie trzymać warzyw blisko mięs, z których mogą migrować mikroorganizmy.

Jaja, mleko i lody

Są ulubionym miejscem Salmonelli – bakterii, która odpowiada za poważne zatrucie pokarmowe. W przypadku jaj i mleka problem rozwiązuje wysoka temperatura. Trzeba tylko uważać na wszelkiej maści puddingi, masy i lody, które wykorzystują surowe jaja lub źle spasteryzowane mleko.

Mięso

Najwięcej problemów z układem pokarmowym sprawia drób. Zaraz za nim znalazła się mielona wołowina, a głównym winowajcą jest bakteria E.Coli, która często zanieczyszcza mięso. Długie gotowanie zabija ją, ale wiele ludzi spieszy się z podaniem obiadu. Dania są źle przyrządzone, a efektem jest zatrucie.

Tuńczyk

Ta ryba może być skażona tzw. scombroidem. Toksyną, która uwalnia się, gdy tuńczyk jest przechowywany w temperaturze wyższej, niż 60 stopni Celsjusza. Gotowanie ryby nic nie da – toksyna jest na to odporna. U człowieka wywołuje skurcze, bóle głowy oraz zaczerwienienie twarzy. Bezpieczne są tuńczyki, które są świeże i trafiają do spożycia od razu po złowieniu.

Ziemniaki i sery

Chodzi tu głównie o sałatki ziemniaczane oraz sery, które można kupić w markecie. Czasami są źle przechowywane, przez co mogą na nie przejść drobnoustroje pochodzące np. z mięsa. Listera, Shigella, Salmonella – te wszystkie bakterie wywołują zatrucia pokarmowe.

Kiełki

Smaczny symbol zdrowia, ale i mała bomba biologiczna. Kiełki rosną w wilgotnych warunkach i  są  prawdziwym  SPA  dla  wszystkich drobnoustrojów. Osoby starsze i dzieci powinny ich unikać – mają słabszy układ odpornościowy. Konieczne jest też dokładne mycie kiełków przed spożyciem.

Drobne owoce

Problemy sprawiają głównie drobne owoce mrożone, takie jak maliny, truskawki oraz jagody. W historii miały miejsce zapalenia wątroby typu A oraz ostre biegunki, które pojawiły się po spożyciu mrożonek. Winowajcą były tzw. Cyclospora. 

Nie da się unikać ryzykownych produktów spożywczych, bo wtedy człowiek nie jadłby kompletnie nic. Wystarczy przechowywać mięso w oddzielnych pojemnikach, dbać o higienę, dokładnie myć warzywa i owoce oraz unikać niedogotowanych potraw. Ryzyko problemów spadnie wtedy do minimum.

niebezpieczne produkty spożywcze
Podziel się wiedzą!

Komentarze są wyłączone.