Paralaksa tła

Te produkty spożywcze są niebezpieczne!

Podziel się wiedzą!

Aż trudno uwierzyć w to, że składniki  zdrowej diety mogą być niebezpieczne dla zdrowia. A jednak! Są najczęstszą przyczyną zatruć oraz problemów z układem pokarmowym. Na jakie produkty spożywcze trzeba uważać i z czego to wynika?

 Na samym początku trzeba podkreślić jedno – nie ma sensu  wykluczać  ryzykownych  produktów spożywczych z diety, bo to niemożliwe. Każdy z nas zjada je codziennie, a same w sobie zawierają mnóstwo witamin oraz mikroelementów. Warto poświęcić im jedynie więcej uwagi podczas przyrządzania dań, bo często są siedliskiem drobnoustrojów. To wystarczy, by zminimalizować ryzyko problemów z żołądkiem.

Warzywa liściaste i pomidory

Sałata, kapusta, pomidory, a nawet szpinak – często rozstrajają układ pokarmowy. Dlaczego? Ponieważ zdarza się, że są zabrudzone obornikiem, a gęsty układ liści w przypadku warzyw liściastych utrudnia mycie  i  jest  siedliskiem  bakterii.  Podczas przyrządzania potraw warto używać oddzielnych desek do krojenia, dokładnie płukać liście i nie trzymać warzyw blisko mięs, z których mogą migrować mikroorganizmy.

Jaja, mleko i lody

Są ulubionym miejscem Salmonelli – bakterii, która odpowiada za poważne zatrucie pokarmowe. W przypadku jaj i mleka problem rozwiązuje wysoka temperatura. Trzeba tylko uważać na wszelkiej maści puddingi, masy i lody, które wykorzystują surowe jaja lub źle spasteryzowane mleko.

Mięso

Najwięcej problemów z układem pokarmowym sprawia drób. Zaraz za nim znalazła się mielona wołowina, a głównym winowajcą jest bakteria E.Coli, która często zanieczyszcza mięso. Długie gotowanie zabija ją, ale wiele ludzi spieszy się z podaniem obiadu. Dania są źle przyrządzone, a efektem jest zatrucie.

Tuńczyk

Ta ryba może być skażona tzw. scombroidem. Toksyną, która uwalnia się, gdy tuńczyk jest przechowywany w temperaturze wyższej, niż 60 stopni Celsjusza. Gotowanie ryby nic nie da – toksyna jest na to odporna. U człowieka wywołuje skurcze, bóle głowy oraz zaczerwienienie twarzy. Bezpieczne są tuńczyki, które są świeże i trafiają do spożycia od razu po złowieniu.

Ziemniaki i sery

Chodzi tu głównie o sałatki ziemniaczane oraz sery, które można kupić w markecie. Czasami są źle przechowywane, przez co mogą na nie przejść drobnoustroje pochodzące np. z mięsa. Listera, Shigella, Salmonella – te wszystkie bakterie wywołują zatrucia pokarmowe.

Kiełki

Smaczny symbol zdrowia, ale i mała bomba biologiczna. Kiełki rosną w wilgotnych warunkach i  są  prawdziwym  SPA  dla  wszystkich drobnoustrojów. Osoby starsze i dzieci powinny ich unikać – mają słabszy układ odpornościowy. Konieczne jest też dokładne mycie kiełków przed spożyciem.

Drobne owoce

Problemy sprawiają głównie drobne owoce mrożone, takie jak maliny, truskawki oraz jagody. W historii miały miejsce zapalenia wątroby typu A oraz ostre biegunki, które pojawiły się po spożyciu mrożonek. Winowajcą były tzw. Cyclospora. 

Nie da się unikać ryzykownych produktów spożywczych, bo wtedy człowiek nie jadłby kompletnie nic. Wystarczy przechowywać mięso w oddzielnych pojemnikach, dbać o higienę, dokładnie myć warzywa i owoce oraz unikać niedogotowanych potraw. Ryzyko problemów spadnie wtedy do minimum.

niebezpieczne produkty spożywcze
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *