Paralaksa tła

Wszystko o tajemniczej pokrzywie indyjskiej

Podziel się wiedzą!

Pokrzywa jest jedną z najbardziej popularnych roślin występujących na niezagospodarowanym terenie. Każdy wie jak wygląda, ale nie każdy zna jej właściwości zdrowotne. Jest to jedno z bardziej cenionych naturalnych lekarstw, zwłaszcza przez starsze pokolenie, ponieważ  było wykorzystywane w medycynie ludowej. Obecnie swoją złotą erę przeżywa również jej kuzynka, należąca do tej samej rodziny Pokrzywowatych, czyli Pokrzywa indyjska Plectranthus barbatus.

Roślina ta występuje naturalnie na obszarze krajów Azji Południo-Wschodniej.  Już od stuleci była wykorzystywana w medycynie hinduskiej oraz ajurwedyjskiej. Swoją popularność zawdzięcza Forskolinie (wyciąg z pokrzywy indyjskiej), która została odkryta w 1974 r. w Indiach. To właśnie wtedy zaobserwowano jej wpływ na procesy odchudzania.

Forskolina występujące w liściach oraz korzeniu, ale to głównie korzeń jest ceniony ponieważ zawiera więcej tej substancji. 

Poza właściwościami odchudzającymi roślina ta była wykorzystywana w leczeniu wielu chorób takich jak: choroby serca, problemy z nadciśnieniem, w zaburzeniach klatki piersiowej, a także chorób układu oddechowego. Do tej pory jest stosowana podczas walki z:

  • alergią
  • chorobami skóry, jak egzemą czy łuszczycą
  • otyłością
  • bolesnymi miesiączkami
  • zespołem jelita drażliwego
  • infekcją pęcherza moczowego
  • zaawansowanymi nowotworami
  • zaburzeniami snu (bezsenność)

W Polsce Pokrzywę indyjską można spotkać głównie jako roślinę ozdobną pod nazwą Coleus forskohlii.
Forskolina odpowiada za produkcję enzymu cyklazy adenylowej, który jest powiązany z błonami komórki. Stymuluje inne enzymy, które odpowiadają za wzrost masy mięśniowej oraz wpływa na procesy utraty tłuszczu. W jaki sposób? Oddziałuje na regulator odpowiedzialny za rozpad tłuszczów w komórkach tłuszczowych poprzez przekształcenie kwasu adenozynotrójfosforowy (ATP) w cAMP. Pamiętajmy, że cAMP wpływa również na transport tłuszczów do mięśni, gdzie są przetwarzane w energię, a dzięki działaniu forskoliny jest on znacznie szybszy. Z kolei stymulacja produkcji biała wpływa na powiększenie masy mięśniowej. Cały proces ma na względzie pozbycie się nadmiaru tłuszczu, ale wpływa też korzystnie również na inne problemy zdrowotne, niemające związku z otyłością.

Nazwa substancji czynnej, „forskolina” powstała na cześć fińskiego botanika Petera Forskala.
Obecnie w dalszym ciągu trwają badania na temat tej rośliny oraz substancji, która jest wykorzystywana w medycynie. Pokrzywa indyjska jest dostępna przede wszystkim w postaci tabletek, a ich sposób zażywania jest opisany na opakowaniu. Poza tym może być przyjmowana również poprzez wdychanie, w postaci kropli do oczu, a nawet dożylnie. Jednakże z przeprowadzonych dotychczasowych badań wynika, że we wszystkich tych sposobach, poza tabletami, mogą pojawić się niepożądane efekty, takie jak kaszel, podrażnienie gardła czy oczu. 

Liście Pokrzywy indyjskiej są popularne w Afryce, gdzie są wykorzystywane m.in. jako lek w chorobach układu pokarmowego. To ciekawe produkt, którym można urozmaicić swoją codzienną dietę. ✴︎

Zrzut ekranu 2018-09-08 o 14.12.14
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *