Paralaksa tła

Fakty o Monakolinie K

Podziel się wiedzą!

Wysoki poziom cholesterolu tak naprawdę staje się już problemem cywilizacyjnym. Podstawowym sposobem leczenia są statyny, które jednak powodują wiele skutków ubocznych. Coraz częściej słyszy się jednak o Monakolinie K pochodzenia naturalnego. Co to jest?

Cholesterol znajduje się w każdej komórce ciała i posiada ważne funkcje – wpływa na trawienie pożywienia, produkcję hormonów i syntezę witaminy D. Jest wytwarzany przez organizm, ale można go również pobierać z zewnątrz w produktach spożywczych. Istnieje zarówno tzw. dobry (HDL, lipoproteiny o wysokiej gęstości), jak i zły choleterol (LDL, lipoproteiny o niskiej gęstości). Jeśli w tym drugim przypadku stężenie we krwi jest zbyt wysokie, zamiast pomagać – szkodzi. Staje się cichym zabójcą, który naraża ludzi na atak serca.

Podstawową grupą leków stosowanych przy podwyższonym poziomie cholesterolu są statyny. Zostały odkryte jeszcze w latach 70-tych XX wieku. Początkowo pozyskiwano je w procesie fermentacji grzybów, obecnie wytwarzane są syntetycznie. Niestety nie są to leki pozbawione skutków ubocznych. Ich przyjmowanie zazwyczaj powoduje bóle mięśniowe (w skrajnych przypadkach nawet rozpad mięśni), uczucie zmęczenia, problemy z sercem, wątrobą i nerkami. Można je nabyć w oparciu o receptę lekarską, jednak nieustannie były poszukiwane bezpieczniejsze alternatywy. W końcu odkryto tzw. Monakolinę K, którą w aptekach można otrzymać od ręki i zadziwiająco dobrze sprawdza się w leczeniu wczesnych problemów z cholesterolem.

Monakolina K jest fitostatyną (naturalną lovastatyną), pochodzącą z czerwonego ryżu poddanego fermentacji grzybem Monascus purpureus. Utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (LDL cholesterolu, HDL cholesterolu i trójglicerydów). Przy okazji charakteryzuje się też wyższym poziomem bezpieczeństwa od starszych, syntetycznych odpowiedników stosowanych od lat. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził korzystne działanie w przypadku spożywania 10 mg Monakoliny K z produktów sfermentowanego czerwonego ryżu, w tym standaryzowanych suplementów. W jaki sposób działa ten związek? Podobnie, jak zwykłe statyny, czyli hamuje czynność enzymu reduktaza HMG-CoA (reduktaza 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-koenzymu A). To enzym wątrobowy, regulujący ilość syntetyzowanego cholesterolu, a więc również wpływa (wraz z HDL) na poziom LDL-cholesterolu w osoczu.

Obecnie związki pochodzenia naturalnego cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jak widać po Monakolinie K – można je stosować nawet w przypadku tak poważnych i częstych problemów, jak podwyższony poziom cholesterolu. ✤

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *