Paralaksa tła

Fakty o produktach spożywczych po herbicydach

Podziel się wiedzą!

Najpopularniejszy na świecie środek chwastobójczy Roundup, zawierający glifosat, został niedawno okryty złą sławą z powodu pozwów osób, które zachorowały na raka po wieloletniej ekspozycji na ten preparat. Okazuje się, że glifosat można znaleźć również w pożywieniu, do którego przedostaje się po oprysku upraw. Czy jest się o co martwić?

– Jak pokazują najnowsze testy, pudełko żywności na bazie owsa z półek sklepowych, prawie zawsze zawiera śladową dawkę glifosatu, który jest głównym podejrzanym za wywoływanie nowotworów u osób stosujących chwastobójczy środek Roundup – powiedziała wiceprezes EWG ds. badań naukowych, dr Olga Naidenko.

Niewielki poziom glifosatu został wykryty w 21 przekąskach i produktach zbożowych na bazie owsa. Naukowcy twierdzą, że glifosat dostaje się do tych pokarmów, ponieważ środek chwastobójczy jest stosowany na lub w pobliżu owsa i innych roślin uprawianych pod kątem przetwórstwa żywności. Jedynym sposobem na szybkie usunięcie tego rakotwórczego środka chwastobójczego z żywności sprzedawanej w sklepach jest stosowanie owsa od rolników, którzy nie używają glifosatu jako środka zabezpieczającego plantacje. 

Początki problemów

Glifosat został oznaczony jako „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi” przez Światową Organizację Zdrowia w 2015 roku. Z kolei w 2017 r. został sklasyfikowany jako czynnik rakotwórczy przez Kalifornijski Urząd ds. Oceny Zagrożeń dla Zdrowia. Od sierpnia już trzykrotnie przyznano łącznie 2,2 mld dolarów w procesach przeciwko producentowi środka chwastobójczego Roundup.

Czym jest glifosfat?

To herbicyd zarejestrowany po raz pierwszy w Stanach Zjednoczonych w 1974 roku. Związek stał się jednym z najpopularniejszych substancji chwastobójczych na świecie i jest składnikiem czynnym wielu preparatów chwastobójczych, np. popularnego Roundup. Należy podkreślić, że potencjał rakotwórczy glifosatu jest kontrowersyjny. Badania przeprowadzone przez agencje regulacyjne na całym świecie wykazały, że składnik prawdopodobnie nie powoduje raka (np. tak stwierdziła EPA). Jednak naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, oddziału Światowej Organizacji Zdrowia, stwierdzili, że glifosat jest prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi, a chorzy wygrywają pozwy sądowe. 

Czy niektóre produkty spożywcze są teraz niebezpieczne dla zdrowia?

Płatki śniadaniowe nie zostały uznane za niebezpieczne przez FDA. Mimo tego warto poświęcić chwilę na wybieranie organicznych alternatyw dla zbóż i batonów wyprodukowanych przez firmy, które stosują konwencjonalne uprawy, przynajmniej do momentu zakończenia szczegółowych badań nad glifosatem. Niestety nawet wybieranie produktów eko nie gwarantuje bezpieczeństwa – rolnictwo ekologiczne co prawda zabrania stosowania glifosatu, ale ta substancja chemiczna jest w stanie wiązać się z wodą i glebą oraz przemieszczać w powietrzu do pobliskich gospodarstw ekologicznych.

Obecnie nie istnieje gwarancja braku glifosatu w produktach zbożowych, nawet z upraw ekologicznych. Pozostaje czekać na reakcje instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności i mieć nadzieję, że ten związek nie jest tak szkodliwy, jak się obecnie wydaje✴︎

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *