Paralaksa tła

Kulinaria: Ciasto dulce de leche

Podziel się wiedzą!

Składniki kurczaka:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 szklanka wrzącej wody / kawy
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • dulce de leche (krem kajmakowy, z puszki)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Formę do ciasta o wymiarach 30 cm x 20 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.  Wymieszaj wszystkie mokre składniki w osobnej misce i wlej do suchych składników. Mieszaj do połączenia, a następnie wlej ciasto do przygotowanej formy do ciasta.  Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-45 minut lub do momentu, aż włożony szpikulec wyjdzie czysty. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie. Ubij dulce de leche, aby było gładkie, a następnie rozprowadź na ostudzonym cieście. Posyp słodką posypką i podaj. ✴︎

Natalia z Łyszkowic

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *