Kulinaria: Ciasto dulce de leche

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki kurczaka:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 szklanka wrzącej wody / kawy
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • dulce de leche (krem kajmakowy, z puszki)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Formę do ciasta o wymiarach 30 cm x 20 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.  Wymieszaj wszystkie mokre składniki w osobnej misce i wlej do suchych składników. Mieszaj do połączenia, a następnie wlej ciasto do przygotowanej formy do ciasta.  Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-45 minut lub do momentu, aż włożony szpikulec wyjdzie czysty. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie. Ubij dulce de leche, aby było gładkie, a następnie rozprowadź na ostudzonym cieście. Posyp słodką posypką i podaj. ✴︎

Natalia z Łyszkowic

Podziel się wiedzą!