Kulinaria: Dyniowe babeczki

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 szklanki mąki zwykłej do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka puree z dyni (ugotuj 1½ szklanki dyni do miękkości)
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • opcjonalnie cynamon i brązowy cukier

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż 12-otworową formę do muffinek z papierowymi wkładkami. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. W osobnej misce lub dzbanku wymieszaj brązowy cukier, dynię, jajka i olej roślinny. Miksuj do połączenia. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do muffinek, wypełniając wkładki do 3/4 pojemności. Połącz cynamon, cukier i posyp wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż włożona wykałaczka wyjdzie czysta. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Agata z Nowej Dęby

Podziel się wiedzą!