Paralaksa tła

Kulinaria: Dyniowe babeczki

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 szklanki mąki zwykłej do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka puree z dyni (ugotuj 1½ szklanki dyni do miękkości)
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • opcjonalnie cynamon i brązowy cukier

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż 12-otworową formę do muffinek z papierowymi wkładkami. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. W osobnej misce lub dzbanku wymieszaj brązowy cukier, dynię, jajka i olej roślinny. Miksuj do połączenia. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do muffinek, wypełniając wkładki do 3/4 pojemności. Połącz cynamon, cukier i posyp wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż włożona wykałaczka wyjdzie czysta. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Agata z Nowej Dęby

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *