Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Składniki (ciasto):
- 220 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
Składniki (farsz):
- 400 – 450 g suszonych fig
- 1/4 szklanki miodu
- 1 szklanka porto
- 1 szklanka wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz całe jajko i żółto. Wymieszać. Dodać mąkę, sól i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h. Pokrojone figi włożyć do garnka z innymi składnikami farszu, gotować 15 min, potem zmiksować. 2 kawałki ciasta rozwałkować i przełożyć farszem w foremce. Piec w 190 stopniach przez 25-30 min. ✤
Sebastian z Wrocławia
