Kulinaria: Figowe ciasteczka

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki (ciasto):

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta soli

Składniki (farsz):

  • 400 – 450 g suszonych fig
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 szklanka porto
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz całe jajko i żółto. Wymieszać. Dodać mąkę, sól i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h. Pokrojone figi włożyć do garnka z innymi składnikami farszu, gotować 15 min, potem zmiksować. 2 kawałki ciasta rozwałkować i przełożyć farszem w foremce. Piec w 190 stopniach przez 25-30 min. ✤

Sebastian z Wrocławia

Podziel się wiedzą!