Paralaksa tła

Kulinaria: Figowe ciasteczka

Podziel się wiedzą!

Składniki (ciasto):

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta soli

Składniki (farsz):

  • 400 – 450 g suszonych fig
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 szklanka porto
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz całe jajko i żółto. Wymieszać. Dodać mąkę, sól i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h. Pokrojone figi włożyć do garnka z innymi składnikami farszu, gotować 15 min, potem zmiksować. 2 kawałki ciasta rozwałkować i przełożyć farszem w foremce. Piec w 190 stopniach przez 25-30 min. ✤

Sebastian z Wrocławia

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *