Kulinaria: frytki z awokado

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki (frytki):

  • 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 szklanki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki chilli w proszku, sól i pieprz do smaku
  • 2/3 szklanki maślanki, 1 duże jajo
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3 twarde awokado, pokrojone w paski

Składniki (sos):

  • 3/4 szklanki majonezu, 2 łyżeczki skórki z limonki
  • 1 i 1/2 łyżki soku z limonki, 1/2 łyżeczki chilli w proszku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Posmaruj blachę olejem (1 łyżka). W jednej misce wymieszaj bułkę, chilli i 3 łyżki oleju, dopraw pieprzem i solą. W drugiej – maślankę, jajko i mąkę. Dopraw awokado solą i pieprzem, namocz w misce z maślanką, a następnie w drugiej misce z bułką. Przygotuj tak pozostałe kawałki, rozłóż na blasze i piecz 30 minut. Sos: Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.

Mirosława z Kleczewa

Podziel się wiedzą!