Paralaksa tła

Kulinaria: frytki z awokado

Podziel się wiedzą!

Składniki (frytki):

  • 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 szklanki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki chilli w proszku, sól i pieprz do smaku
  • 2/3 szklanki maślanki, 1 duże jajo
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3 twarde awokado, pokrojone w paski

Składniki (sos):

  • 3/4 szklanki majonezu, 2 łyżeczki skórki z limonki
  • 1 i 1/2 łyżki soku z limonki, 1/2 łyżeczki chilli w proszku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Posmaruj blachę olejem (1 łyżka). W jednej misce wymieszaj bułkę, chilli i 3 łyżki oleju, dopraw pieprzem i solą. W drugiej – maślankę, jajko i mąkę. Dopraw awokado solą i pieprzem, namocz w misce z maślanką, a następnie w drugiej misce z bułką. Przygotuj tak pozostałe kawałki, rozłóż na blasze i piecz 30 minut. Sos: Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.

Mirosława z Kleczewa

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *