Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Składniki (frytki):
- 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 szklanki bułki tartej
- 1,5 łyżeczki chilli w proszku, sól i pieprz do smaku
- 2/3 szklanki maślanki, 1 duże jajo
- 2/3 szklanki mąki
- 3 twarde awokado, pokrojone w paski
Składniki (sos):
- 3/4 szklanki majonezu, 2 łyżeczki skórki z limonki
- 1 i 1/2 łyżki soku z limonki, 1/2 łyżeczki chilli w proszku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Posmaruj blachę olejem (1 łyżka). W jednej misce wymieszaj bułkę, chilli i 3 łyżki oleju, dopraw pieprzem i solą. W drugiej – maślankę, jajko i mąkę. Dopraw awokado solą i pieprzem, namocz w misce z maślanką, a następnie w drugiej misce z bułką. Przygotuj tak pozostałe kawałki, rozłóż na blasze i piecz 30 minut. Sos: Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. ❖
Mirosława z Kleczewa
