Paralaksa tła

Kulinaria: Krewetki po toskańsku

Podziel się wiedzą!

Składniki:

• 2 łyżki solonego masła, 6 ząbków czosnku
•500g krewetek
• 1 cebula pokrojona w kostkę, 1/2 szklanki białego wina
•150g suszonych pomidorów (odsączonych z oleju)
•3 szklanki szpinaku
•2/3 szklanki tartego parmezanu
• 1 i 3/4 śmietany do zup (lub mieszanki 50:50 śmietana/mleko) •1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki)
•2 łyżeczki włoskich ziół
•1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni roztop masło, dodaj czosnek, smaż minutę. Dodaj krewetki, smaż 2min po obu stronach do zaróżowienia. Odłóż na bok. Podsmaż cebulę na maśle z patelni, wlej wino i zredu- kuj do połowy. Dodaj pomidory, smaż 1-2min. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj szpi- nak, parmezan, gotuj minutę. Jeśli sos jest rzadki, dodaj skrobi, a na końcu krewetki, zioła i pietruszkę. Podaj z makaronem lub ryżem.

Monika z Kłodzka

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *