Paralaksa tła

Kulinaria: Kura kokosem duszona

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • Uda z kurczaka . Można też użyć dowolnych kawałków kurczaka z kością
  • Mleko kokosowe
  • Pasta z czerwonego curry
  • Imbir
  • Czosnek
  • Cytrynowo limonkowy sok
  • Sos sojowy
  • Kolendra / kolendra do podania
  • Ryż do podania

Przygotowanie:

Przygotuj sos: wymieszaj w misce mleko kokosowe, czerwony makaron curry, imbir, czosnek, sok z cytryny / limonki i sos sojowy – dobrze wymieszaj do uzyskania gładkości. Skosztuj sosu i upewnij się, że jest dobrze doprawiony. W razie potrzeby dopraw, dodając więcej sosu sojowego lub soku z cytryny.

Duś kurczaka: umieść uda z kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polej sosem kokosowym i wstaw do piekarnika. Duś przez 30-45 minut w 180 stopniach, polewając sosem raz lub dwa podczas gotowania, aż kurczak będzie miękki i skarmelizowany.

Finisz:  wyjmij kurczaka uduszonego w sosie z mleka kokosowego z piekarnika, wyciśnij więcej soku z cytryny / limonki, jeśli wolisz. Posyp świeżą kolendrą i podawaj z ryżem gotowanym na parze.

Małgorzata z Czchowa

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *