Kulinaria: Kura kokosem duszona

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • Uda z kurczaka . Można też użyć dowolnych kawałków kurczaka z kością
  • Mleko kokosowe
  • Pasta z czerwonego curry
  • Imbir
  • Czosnek
  • Cytrynowo limonkowy sok
  • Sos sojowy
  • Kolendra / kolendra do podania
  • Ryż do podania

Przygotowanie:

Przygotuj sos: wymieszaj w misce mleko kokosowe, czerwony makaron curry, imbir, czosnek, sok z cytryny / limonki i sos sojowy – dobrze wymieszaj do uzyskania gładkości. Skosztuj sosu i upewnij się, że jest dobrze doprawiony. W razie potrzeby dopraw, dodając więcej sosu sojowego lub soku z cytryny.

Duś kurczaka: umieść uda z kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polej sosem kokosowym i wstaw do piekarnika. Duś przez 30-45 minut w 180 stopniach, polewając sosem raz lub dwa podczas gotowania, aż kurczak będzie miękki i skarmelizowany.

Finisz:  wyjmij kurczaka uduszonego w sosie z mleka kokosowego z piekarnika, wyciśnij więcej soku z cytryny / limonki, jeśli wolisz. Posyp świeżą kolendrą i podawaj z ryżem gotowanym na parze.

Małgorzata z Czchowa

Podziel się wiedzą!