Paralaksa tła

Kulinaria: Kurczak w pomarańczach

Podziel się wiedzą!

Składniki 1 (kurczak):

  • 900g piersi z kurczaka, 1 jajo
  • łyżka soli, łyżeczka pieprzu białego, filiżanka skrobii
  • 3 filiżanki mąski
  • 1,5 filiżanki wody
  • 2 łyżki oleju + do smażenia 1,5l

Składniki 2 (sos pomarańczowy):

  • łyżka oleju, łyżka czosnku, 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • po 2 łyżki sosu sojowego, wody, skrobi
  • łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Kurczaka posiekaj w kostkę i wymieszaj składniki 1 do osiągnięcia ciasta. Umieść w nim kurczaka, wymieszaj i włóż do lodówki na pół godziny. Następnie usmaż kurczaka na patelni z olejem. Składniki 2 wymieszaj w garnku aż do rozpuszczenia cukru. Gotuj sos aż osiągnie konsystencję syropu. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i skrop olejem sezamowym.

Anna z Częstochowy

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *