Paralaksa tła

Kulinaria: Międzypokoleniowy piernik babci

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 75 dag mąki
  • 1, 5 dag sody oczyszczonej
  • 35 dag miodu
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 6 jaj
  • Przyprawa do piernika (paczka)
  • 30 dag cukru
  • 1, 5 szklanki rodzynek
  • 1, 5 szklanki orzechów
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wlać miód i wymieszać. Dodać piwo – wymieszać. Gdy wszystko jest już dobrze wymieszane, dodawać powoli mieszając drewnianą łyżką, mąkę z sodą. Na koniec dodać ubite białka, bakalie i przyprawę do piernika. Smaku nadają piernikowi przede wszystkim orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, a także owoce kandyzowane. Bakalie musza być drobno posiekane. Im jest ich więcej tym piernik smakowitszy. Piernik najlepiej zawinąć w ściereczkę i odłożyć na tydzień po upieczeniu.

Bartek z Wrocławia

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *