Kulinaria: Międzypokoleniowy piernik babci

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 75 dag mąki
  • 1, 5 dag sody oczyszczonej
  • 35 dag miodu
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 6 jaj
  • Przyprawa do piernika (paczka)
  • 30 dag cukru
  • 1, 5 szklanki rodzynek
  • 1, 5 szklanki orzechów
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wlać miód i wymieszać. Dodać piwo – wymieszać. Gdy wszystko jest już dobrze wymieszane, dodawać powoli mieszając drewnianą łyżką, mąkę z sodą. Na koniec dodać ubite białka, bakalie i przyprawę do piernika. Smaku nadają piernikowi przede wszystkim orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, a także owoce kandyzowane. Bakalie musza być drobno posiekane. Im jest ich więcej tym piernik smakowitszy. Piernik najlepiej zawinąć w ściereczkę i odłożyć na tydzień po upieczeniu.

Bartek z Wrocławia

Podziel się wiedzą!