Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Składniki:
- 75 dag mąki
- 1, 5 dag sody oczyszczonej
- 35 dag miodu
- 15 dag masła
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 6 jaj
- Przyprawa do piernika (paczka)
- 30 dag cukru
- 1, 5 szklanki rodzynek
- 1, 5 szklanki orzechów
- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wlać miód i wymieszać. Dodać piwo – wymieszać. Gdy wszystko jest już dobrze wymieszane, dodawać powoli mieszając drewnianą łyżką, mąkę z sodą. Na koniec dodać ubite białka, bakalie i przyprawę do piernika. Smaku nadają piernikowi przede wszystkim orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, a także owoce kandyzowane. Bakalie musza być drobno posiekane. Im jest ich więcej tym piernik smakowitszy. Piernik najlepiej zawinąć w ściereczkę i odłożyć na tydzień po upieczeniu.
Bartek z Wrocławia
