Kulinaria: Ryba czosnkowo-parmezanowa

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 rybne filety (np. pstrąg lub flądra)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku (mielone)
  • sok i skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dodaj 2 łyżki oleju na dużą blachę do pieczenia. Przypraw rybę solą i pieprzem. Na dużym talerzu połącz parmezan, bułkę tartą, czosnek i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz ryby w mieszance bułki tartej. Połóż filety na przygotowanej blasze do pieczenia i skrop je pozostałymi 2 łyżkami oleju i soku z cytryny. Piecz do złocenia (20 minut), a ryby sprawdzaj co jakiś czas widelcem.

Anna z Chodzieży

Podziel się wiedzą!