Paralaksa tła

Kulinaria: Serowe placki z cukinii

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 5 dużych cukinii (około 4 filiżanek), startych
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki płatków chili / płatków czerwonej papryki
  • ½ szklanki mleka, 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka startego sera cheddar

Przygotowanie:

Zetrzyj cukinię i włóż do durszlaka. Dopraw łyżeczką soli, wmasuj sól w cukinię. Pozostaw na 10 minut, a następnie wyciśnij tyle wody, ile możesz. Cukinię przełóż do miski i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, mleko, jajko i olej. Mieszaj, aż dobrze się połączą, a następnie dodaj ser.

Podgrzej 6 filiżanek (1,5 l) oleju rzepakowego (lub innego neutralnego oleju do smażenia) w głębokim garnku. Gdy będzie już gorący, ostrożnie wlej łyżki ciasta do gorącego oleju. Smaż kilka minut, aż placki uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw na ręcznik kuchenny. Podczas smażenia placków wymieszaj jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i odstaw na bok. Placki podawaj z sosem jogurtowym i kawałkami cytryny.

Agnieszka z Tucholi

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *