Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Składniki:
- 5 dużych cukinii (około 4 filiżanek), startych
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki płatków chili / płatków czerwonej papryki
- ½ szklanki mleka, 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka startego sera cheddar
Przygotowanie:
Zetrzyj cukinię i włóż do durszlaka. Dopraw łyżeczką soli, wmasuj sól w cukinię. Pozostaw na 10 minut, a następnie wyciśnij tyle wody, ile możesz. Cukinię przełóż do miski i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, mleko, jajko i olej. Mieszaj, aż dobrze się połączą, a następnie dodaj ser.
Podgrzej 6 filiżanek (1,5 l) oleju rzepakowego (lub innego neutralnego oleju do smażenia) w głębokim garnku. Gdy będzie już gorący, ostrożnie wlej łyżki ciasta do gorącego oleju. Smaż kilka minut, aż placki uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw na ręcznik kuchenny. Podczas smażenia placków wymieszaj jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i odstaw na bok. Placki podawaj z sosem jogurtowym i kawałkami cytryny.
Agnieszka z Tucholi
