Kulinaria: Serowe placki z cukinii

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 5 dużych cukinii (około 4 filiżanek), startych
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki płatków chili / płatków czerwonej papryki
  • ½ szklanki mleka, 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka startego sera cheddar

Przygotowanie:

Zetrzyj cukinię i włóż do durszlaka. Dopraw łyżeczką soli, wmasuj sól w cukinię. Pozostaw na 10 minut, a następnie wyciśnij tyle wody, ile możesz. Cukinię przełóż do miski i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, mleko, jajko i olej. Mieszaj, aż dobrze się połączą, a następnie dodaj ser.

Podgrzej 6 filiżanek (1,5 l) oleju rzepakowego (lub innego neutralnego oleju do smażenia) w głębokim garnku. Gdy będzie już gorący, ostrożnie wlej łyżki ciasta do gorącego oleju. Smaż kilka minut, aż placki uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw na ręcznik kuchenny. Podczas smażenia placków wymieszaj jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i odstaw na bok. Placki podawaj z sosem jogurtowym i kawałkami cytryny.

Agnieszka z Tucholi

Podziel się wiedzą!