Paralaksa tła

Kulinaria: Sprawdzony żur wielkanocny

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • bulion warzywny 
  • wędzone żeberka / wędzony boczek 
  • surowej białej kiełbasy 
  • żur 
  • majeranek, sól, pieprz 
  • ząbek czosnku 
  • śmietanka 18% lub 30% (do zup i sosów) 

Przygotowanie:

Przygotować bulion warzywny wraz z mięsem. Jeżeli wybrałeś wędzony boczek, to w trakcie gotowania, wyciągnij boczek i pokrój na drobną kostkę. Podsmaż na patelni. W osobnym garnku ugotuj białą kiełbasę, a następnie podsmaż. Do garnka z bulionem dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek, czosnek oraz podsmażony boczek i kiełbasę. Do garnka można dodać również chrzan, który nada lekko ostry smak. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Żurek najlepiej będzie smakował z ugotowanym jajkiem i pieczywem.

Katarzyna z Wrocławia

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *