Paralaksa tła

Kulinaria: Świąteczny sernik z białej czekolady

Podziel się wiedzą!

Składniki (spód):

  • 4 krakersy, orzechy włoskie
  • 1 łyżka cukru brązowego, 3 łyżki topionego masła

Składniki (masa):

  • 1/2 szklanki śmietany do ubicia, 1 szklanka białej czekolady
  • 4 opakowania serka śmietankowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 duże jajka i śmietana na wierzch gotowego ciasta

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Zmiksuj składniki spodu, dodając na koniec masło. Masę rozsmaruj na blasze do pieczenia. Piecz 10 minut i odstaw do ostygnięcia. W garnku podgrzej śmietanę, dodaj czekoladę. Ubij do gładkiej masy i ostudź. Miksując, dodawaj kolejne składniki masy, w tym jajka na samym końcu. Zalej masą przygotowaną foremkę. Piecz 50-60 minut. Podaj z bitą śmietaną polaną syropem klonowym.

Renata z Ciechocinka

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *