Kulinaria: Świąteczny sernik z białej czekolady

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki (spód):

  • 4 krakersy, orzechy włoskie
  • 1 łyżka cukru brązowego, 3 łyżki topionego masła

Składniki (masa):

  • 1/2 szklanki śmietany do ubicia, 1 szklanka białej czekolady
  • 4 opakowania serka śmietankowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 duże jajka i śmietana na wierzch gotowego ciasta

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Zmiksuj składniki spodu, dodając na koniec masło. Masę rozsmaruj na blasze do pieczenia. Piecz 10 minut i odstaw do ostygnięcia. W garnku podgrzej śmietanę, dodaj czekoladę. Ubij do gładkiej masy i ostudź. Miksując, dodawaj kolejne składniki masy, w tym jajka na samym końcu. Zalej masą przygotowaną foremkę. Piecz 50-60 minut. Podaj z bitą śmietaną polaną syropem klonowym.

Renata z Ciechocinka

Podziel się wiedzą!