Sos orzechowy
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki cukru (lub erytrytolu)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli, 2 łyżki octu, 3/4 szklanki wody
Marynata
- 600g udka kurczaka
- 1 łyżka proszku curry, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czerwonej pasy curry
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Kurczaka wymieszaj z marynatą, odstaw na min. 20min (a najlepiej na całą noc). Podsmaż kurczaka na patelni z dodatkiem oleju (możesz go podać w formie szaszłyków). Sos: 3/4 szklanki mleka kokosowego podgrzej w garnku. Następnie dodaj wszystkie składniki sosu i mieszaj do rozpuszczenia i połączenia. Podawaj kurczaka z sosem oddzielnie do maczania.❖
Malwina z Częstochowy