Paralaksa tła

Kulinaria: tajski kurczak z sosem orzechowym

Podziel się wiedzą!

Sos orzechowy

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru (lub erytrytolu)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli, 2 łyżki octu, 3/4 szklanki wody

Marynata

  • 600g udka kurczaka
  • 1 łyżka proszku curry, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czerwonej pasy curry
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Kurczaka wymieszaj z marynatą, odstaw na min. 20min (a najlepiej na całą noc). Podsmaż kurczaka na patelni z dodatkiem oleju (możesz go podać w formie szaszłyków). Sos: 3/4 szklanki mleka kokosowego podgrzej w garnku. Następnie dodaj wszystkie składniki sosu i mieszaj do rozpuszczenia i połączenia. Podawaj kurczaka z sosem oddzielnie do maczania.❖

Malwina z Częstochowy

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *