Paralaksa tła

Kulinaria: Zdrowe chipsy z tortilli

Podziel się wiedzą!

Składniki 1 (chipsy):

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • chilli do smaku
  • 12 tortilli

Składniki 2 (sos serowy):

  • 100ml mleka 3,2%
  • 50 ml śmietany 30%
  • 250g sera topionego w plastrach (tostowe)
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli i szczypta ostrej papryki w proszku

Przygotowanie:

Tortile pokroić w trójkąty i wymieszać ze sobą pozostałe składniki (1) do uzyskania aromatycznego oleju. Posmarować olejem kawałki tortilli z jednej strony i zapiec 5 minut w 180 stopniach (by były chrupkie). W rozgrzanym garnku połączyć składniki 2 i mieszać aż do roztopienia i połączenia.

Michał z Oławy

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *