Paralaksa tła

Kulinaria: Zupa dyniowa na pomarańczach

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 1, 5 kg dyni hokkaido
  • 1 litr wywaru z jarzyn
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • śmietana kwaśna
  • posiekane uprażone pestki dyni
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Nieobraną dynię pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na blasze, polej kilkoma łyżkami oleju, piecz w temp. 190 st. C, aż stanie się miękka (ok. 30–35 min). Przełóż do garnka, zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, zagotuj. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Podawaj z pestkami dyni oraz śmietaną.

Katarzyna z Bystrzycy

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *