Paralaksa tła

Mięta i jej zaskakujące właściwości

Podziel się wiedzą!

Mięta to nie tylko remedium na ból brzucha, które według wierzeń wywodzi się z greckiej nimfy. To również sposób na ładną linię i detoks organizmu. Co warto wiedzieć o tej niesamowitej roślinie i dlaczego trzeba ją jeść?

Nazwa mięty wywodzi się z mitologii greckiej. Hades miał w podziemiach kochankę, nimfę Mintho. Jednak jego żona, Persefona, była tak zazdrosna, że ostatecznie pan podziemia zamienił kochankę w roślinę, by ta nie musiała doświadczać gniewu Persefony. Według wierzeń tym sprytnym sposobem, dzięki Minthe, ludzie zyskali miętę – roślinę od wszystkiego. Rzymianie doceniali zioło za cudowny wpływ na ludzki mózg oraz skuteczność w walce z migrenami. Z kolei Egipcjanie chętnie używali jej w procesie balsamowania zwłok, by w połączeniu z innymi składnikami zapewniała długowieczność. Dzisiaj można rozróżnić przede wszystkim dwa rodzaje mięty – tą dziko rosnącą, która ma nieco ostry smak, oraz cenioną przez zielarzy uprawną miętę pieprzową – to właśnie ta ma cudowny zapach, odświeża, pobudza i ma najlepsze walory smakowe.

Śmiało można powiedzieć, że to popularne zioło jest wręcz wszechstronne. Leczy wiele dolegliwości, znakomicie sprawdza się w roli przyprawy, a przetwory, takie jak syropy, świetnie smakują po dodaniu do wody i urozmaicą wiele deserów. W jaki zaskakujący sposób można wykorzystać miętę?

Idealna na rozluźnienie

Mentol obficie występujący w roślinie działa rozkurczowo i pomaga rozluźnić się się. Okłady zastosowane w obolałych miejscach szybko przyniosą ulgę. Przygotuj poniższe składniki:

  • jedna szklanka soli morskiej,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka kropli olejku eterycznego z mięty pieprzowej.

Wmasuj miksturę w obolałe miejsca, a następnie spłucz dokładnie wodą. Ulga gwarantowana.

Recepta na łupież

Mięta pobudza krążenie w skórze głowy, dlatego idealnie nadaje się do walki z łupieżem. Wystarczą dwa składniki:

  • cydr
  • olejek miętowy

Wystarczy dodać olejek do cydru i stosować zaraz po umyciu głowy szamponem, a następnie spłukać. Już po tygodniu powinny być widoczne pierwsze efekty.

Remedium na ból brzucha

Rozkurczowe właściwości mięty idealnie sprawdzają się w przypadku problemów trawiennych. Roślina odpręża mięśnie układu trawiennego oraz łagodzi skurcze, wzdęcia i kolki jelitowe. Popularne są herbaty miętowe ale w domowym zaciszu można przygotować też ciekawszą miksturę. Potrzebna będzie:

  • woda mineralna, źródlana lub przefiltrowana o temperaturze pokojowej
  • syrop miętowy z mięty pieprzowej

Syropy wysokiej jakości zawierają wszystkie cenne związki, znakomicie smakują oraz są znacznie szybsze w użyciu, niż przygotowanie herbaty. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

  • dobry syrop jest niskosłodzony oraz nie zawiera konserwantów,
  • powinien być uzyskany z mięty pieprzowej, ponieważ to właśnie ona posiada najwięcej prozdrowotnych właściwości,
  • ekstrakt z mięty powinien znajdować się na pierwszej lub drugiej pozycji w składzie – tylko wtedy zagwarantuje skuteczność. Ponadto powinien być uzyskany z wody i liści, a nie zagęszczonych koncentratów,
  • naturalny syrop wcale nie jest soczyście zielony, takie produkty lepiej odstawić na półkę, bo po co pić barwniki?

Szklanka wody wymieszana z łyżką naturalnego specyfiku nie tylko wspomaga trawienie, ale również znakomicie gasi pragnienie. Taki własnoręcznie zrobiony napój to jedna z lepszych rzeczy, jakie można podarować własnemu organizmowi    każdego dnia.

Pomaga dbać o linię

Teraz mnóstwo osób próbuje zrzucić zimowe kilogramy, a mięta może w tym pomóc. Udowodniono, że zapach tej rośliny wpływa na ograniczenie nadmiernego apetytu, a spożywanie mięty, np. pod postacią przetworów jako syrop dodany do wody, optymalizuje przemianę materii. To idealny czas, by włączyć to zioło do codziennej diety – w końcu do wakacji jeszcze trochę zostało.

Na koniec pozostaje jeszcze pytanie – czemu mięta zawdzięcza swoje właściwości? Niepozorne, zielone listki zawierają w sobie mnóstwo lotnych olejków oraz cennych związków – witaminy A i C, karoten, rutynę, betainę, apigeninę oraz minerały. Dzięki temu roślina nie tylko orzeźwia i poprawia trawienie, ale również oczyszcza organizm, drogi żółciowe, niweluje nerwobóle oraz delikatnie wygasza stany zapalne. Ponadto miętę można spożywać na kilka sposobów, oto kilka ciekawych pomysłów:

Orzeźwiający koktail:

  • 2 szklanki truskawek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 2,5 szklanki wody mineralnej
  • kilka łyżek naturalnego syropu miętowego

Wszystkie składniki należy zmiksować lub zblendować i gotowe!

Miętowy hummus:

  • szklanka świeżego lub mrożonego groszku
  • 1/3 filiżanki masła sezamowego (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, lepszych marketach oraz dyskontach kuchni azjatyckiej)
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki liści mięty

Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować, a powstałą masę nałożyć na kromkę chleba.

Pobudzający shake:

  • szklanka mleka migdałowego
  • 1-2 łyżki naturalnego syropu miętowego
  • bita śmietana i wiórki czekoladowe

Syrop wystarczy dodać do mleka migdałowego i całość dobrze wymieszać, a na wierzchu umieścić bitą śmietanę z czekoladą. Smacznego! ❀

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *