Paralaksa tła

Mity o problemach z tarczycą

Podziel się wiedzą!

Uczeni twierdzą, że kobiety powyżej 35. roku życia mają więcej niż 30% szans na problemy związane z tarczycą. Objawy często są niejasne, dlatego tarczyca pozostaje bardzo zagadkowa. Eksperci oddzielili jednak prawdę od fikcji – nie we wszystko warto wierzyć!

Gluten może wywołać chorobę tarczycy?

Na chorobę Hashimoto czy Gravesa-Basedova nie ma wpływu gluten zawarty w pożywieniu. Zdecydowanie większy wpływ wywierają czynniki genetyczne. Problemy z tarczycą często pojawiają się jednocześnie z chorobami autoimmunologicznymi, np. celiakią, podczas której nie należy spożywać glutenu, dlatego mogą być błędnie utożsamiane z nieodpowiednią dietą.

Tylko kobiety starsze mogą cierpień na problemy z tarczycą?

Nieprawda, zaburzenia mogą dotyczyć zarówno kobiet jak i mężczyzn w każdym wieku. Prawdą jest tylko, że najczęściej chorują osoby płci żeńskiej po 35. roku życia, ze względu na wyższy poziom estrogenu niż u mężczyzn.

Guzek na szyi oznacza chorą tarczycę?

Wole, to popularny objaw problemów z tarczycą, ale guzek tak naprawdę może sygnalizować wiele innych chorób – np. torbiel lub obrzęk węzłów chłonnych. Specjalista postawi odpowiednią diagnozę.

Zmęczenie i przybieranie na wadze to objawy problemów z tarczycą?

Niedoczynność tarczycy jest bardzo specyficzna i może wywołać wiele niespójnych objawów – nie tylko zmęczenie i tycie. Tak naprawdę cykl miesiączkowy potrafi wywołać podobne objawy, dlatego warto go dokładnie śledzić. Dopiero w następnej kolejności konieczne będzie badanie TSH.

Choroby tarczycy są łatwe do wyleczenia?

Niestety wyleczenie tarczycy nie jest łatwe, choć sama terapia jest prosta i zazwyczaj ogranicza się do podawania hormonów w odpowiednich dawkach. Takie tabletki zazwyczaj rozleniwiają organizm i w pewnym sensie uzależniają go od zewnętrznych dawek hormonów, przez co trzeba je brać do końca życia.

Najlepiej ograniczyć używanie metalowych garnków?

Niektórzy twierdzą, że metal, który dostaje się do pożywienia z naczyń podczas gotowania, może wzmagać problemy z tarczycą. W rzeczywistości więcej korzyści przyniesie odstawienie mocno przetworzonego jedzenia, bo to właśnie ono szkodzi bardziej – nie ma sensu wyrzucać garnków.

Unikanie produktów sojowych poprawi stan tarczycy?

Nie w każdym przypadku. Produkty sojowe nie są polecane tylko osobom z niedoczynnością tarczycy, ponieważ soja ogranicza wchłaniania hormonów – w tym również tych podawanych w lekach. Pacjenci z nadczynnością nie muszą rezygnować z tofu czy innych produktów sojowych. ❅

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *