Paralaksa tła

Najlepsze pożywienie na zdrowy sen

Podziel się wiedzą!

Dobry sen jest niezwykle ważny dla ogólnego stanu zdrowia. Może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób przewlekłych, utrzymać zdrowy mózg i wzmocnić układ odpornościowy. Ogólnie zaleca się, aby spać od 7 do 9 godzin nieprzerwanie każdej nocy, chociaż wiele osób ma trudności z uzyskaniem wystarczającej ilości. Istnieje wiele strategii, których możesz użyć, aby promować dobry sen, w tym wprowadzić zmiany w diecie. Niektóre pokarmy i napoje mają właściwości poprawiające jakość snu.

Migdały

Regularne spożywanie migdałów wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia kilku chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca. Przypisuje się to ich zdrowym tłuszczom jednonienasyconym, błonnikowi i przeciwutleniaczom. Migdały mogą również poprawić jakość snu. Dzieje się tak, ponieważ podobnie jak kilka innych rodzajów orzechów, są źródłem hormonu – melatoniny. Melatonina reguluje twój wewnętrzny zegar i sygnalizuje twojemu ciału przygotowanie się do snu. Migdały są również doskonałym źródłem magnezu, który zmniejsza stan zapalny i może pomóc obniżyć poziom kortyzolu – hormonu stresu, o którym wiadomo, że zakłóca sen.

Indyk

Ma kilka właściwości, które wyjaśniają, dlaczego niektórzy ludzie czują się senni po obiedzie z indykiem. Przede wszystkim zawiera aminokwas tryptofan, który zwiększa produkcję melatoniny. Białko indyka może również przyczyniać się do zdolności wywoływania zmęczenia – istnieją dowody na to, że spożywanie umiarkowanych ilości białka indyczego przed snem wiąże się z lepszą jakością odpoczynku, w tym z rzadszym budzeniem się w nocy.

Kiwi

Sprzyjające zasypianiu działanie kiwi jest przypisywane serotoninie. Serotonina to substancja chemiczna w mózgu, która pomaga regulować cykl snu. Sugerowano również, że przeciwutleniacze zawarte w kiwi, takie jak witamina C i karotenoidy, mogą być częściowo odpowiedzialne za jakość snu – potrzeba jednak więcej dowodów naukowych, ale prawda jest taka, że wiele osób po zjedzeniu kiwi zasypia szybciej i łatwiej.

Sok wiśniowy (tłoczony)

Cierpki sok wiśniowy wywołuje senność, a nawet badano jego rolę w łagodzeniu bezsenności. Efekt „usypiający” ma miejsce za sprawą dużych ilości melatoniny. W małym badaniu dorośli cierpiący na bezsenność pili 240 ml cierpkiego soku wiśniowego dwa razy dziennie przez 2 tygodnie. Spali 84 minuty dłużej i zgłosili lepszą jakość snu w porównaniu do okresu, w którym nie pili soku.

Tłuste ryby

Połączenie kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D w tłustych rybach może potencjalnie poprawić jakość snu, ponieważ wykazano, że oba te związki zwiększają produkcję serotoniny. W jednym z badań mężczyźni, którzy jedli 10,5 uncji (300 gramów) łososia atlantyckiego trzy razy w tygodniu przez 6 miesięcy, zasypiali około 10 minut szybciej niż mężczyźni, którzy jedli kurczaka, wołowinę lub wieprzowinę.

Biały ryż

Sugerowano, że spożywanie pokarmów o wysokim IG, takich jak biały ryż, co najmniej 1 godzinę przed snem, może poprawić jakość snu – węglowodany dłużej się trawią, co męczy organizm i wywołuje senność. W jednym badaniu porównano nawyki snu 1848 osób na podstawie spożycia ryżu, chleba lub makaronu. Większe spożycie ryżu wiązało się z lepszym snem. Pomimo potencjalnej roli, jaką jedzenie białego ryżu może odgrywać w promowaniu snu, najlepiej jest jeść go z umiarem ze względu na stosunkowo niewielkie ilości błonnika i składników odżywczych.

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *