Paralaksa tła

Naturalne produkty poprawiające stan naczyń krwionośnych

Podziel się wiedzą!

Zły stan układu krwionośnego jest śmiertelnie niebezpieczny. Niesie ze sobą ryzyko udaru, zawału serca czy zakrzepicy. Podstawą jest zredukowanie ilości „złego” cholesterolu LDL – dzięki temu na ścianach naczyń nie będą odkładać się złogi grożące poważnymi chorobami. Okazuje się, że są to w stanie zrobić naturalne produkty. Tylko jakie?

Produkty z tłuszczami jednonienasyconymi

W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych, tłuszcze nienasycone mają co najmniej jedno podwójne wiązanie chemiczne, które zmienia sposób ich wykorzystania w organizmie. Jednonienasycone tłuszcze z oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, orzechów i awokado, zmniejszają „zły” cholesterol LDL, zwiększają „dobry” HDL i ograniczają utlenianie, które przyczynia się do zatkania tętnic.

Produkty z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi

Wszystkie tłuszcze wielonienasycone są zdrowe dla serca i mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy. W szczególności Omega-3 są rodzajem tłuszczów wielonienasyconych z dodatkowymi korzyściami dla serca. Znajdują się w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela, śledź czy tuńczyk głębinowy, ale również w krewetkach.

Błonnik rozpuszczalny

Rozpuszczalny błonnik odżywia probiotyczne bakterie jelitowe i usuwa cholesterol z organizmu, zmniejszając LDL i VLDL. Dobre źródła rozpuszczalnego błonnika to fasola, groszek, soczewica, owoce i produkty pełnoziarniste, w szczególności owies.

Czerwone drożdże ryżu

Ekstrakt z czerwonego ryżu drożdżowego stanowi nutraceutyk o udowodnionym działaniu obniżającym poziom cholesterolu. Skuteczność jest proporcjonalna do stężenia Monakoliny K w takim produkcie – to roślinna fitostatyna. Obniżenie LDL wiąże się to ze znaczną poprawą funkcji śródbłonka i prędkości fali tętna, które są dobrze znanymi i uznanymi biomarkerami starzenia się naczyń. Oprócz skuteczności obniżania poziomu cholesterolu i mechanizmu działania podobnego do statyn, ryzyko stosowania Monakoliny K jest praktycznie zerowe. Czerwony ryż drożdżowy zawierający Monakolinę K stanowi dobre narzędzie terapeutyczne w leczeniu umiarkowanej hipercholesterolemii u pacjentów z niskim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. SkutecznośĆ i bezpieczeństwo Monakoliny K potwierdził też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Poświadczył on także rolę Monakoliny K w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Na rynku dostępne są specjalne preparaty zawierające odpowiednie ekstrakty w swoim składzie.

Bergamota

Konkretnie chodzi tutaj o miąższ bergamoty lub ekstrakt z owoców. Znajdują się tam wyjątkowo ciekawe polifenole BPF (ang. Bergamot-derived Polyphenolic Fraction). Roślina jest znana głównie z produkcji olejków eterycznych i jako dodatek do perfum, a tymczasem unikatowa kompozycja polifenoli korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i węglowodanową oraz śródbłonek naczyniowy. Zbyt wysoki poziom cholesterolu jest obecnie leczony przede wszystkim statynami, które często wywołują dużo skutków ubocznych, dlatego porządane są naturalne alternatywy. Bergamota zmniejsza stężenie lipidów w osoczu, stężenie LDL i subkliniczną miażdżycę tętnic u osób z umiarkowaną hipercholesterolemią.

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *