Paralaksa tła

Niezwykłe właściwości nattokinazy

Podziel się wiedzą!

Czym jest nattokinaza? To enzym, który jest produkowany i ekstrahowany z tradycyjnej, japońskiej żywności o nazwie natto – czyli sfermentowanych nasion soi. Po spożyciu, nattokinaza, zaczyna rozkładać wybrane białka w organizmie i wpływać na narządy wewnętrzne, chroniąc przed zakrzepami oraz toksynami. Jednak to nie wszystko, co potrafi ten ciekawy związek.

Nattokinaza w praktyce jest enzymem zwanym proteazą. Odgrywa ważną rolę w rozkładaniu białek w organizmie, a także pracy układu sercowo-naczyniowego. Jest ściśle związany z serrapeptazą, innym enzymem proteolitycznym, który wykazuje zbliżone właściwości. Ogólnie rzecz ujmując, nattokinazy nie należy przyjmować przy problemach z krzepnięciem krwi, dysfunkcji wątroby i podczas ciąży, ale liczne badania wykazują wyjątkowo korzystane działania na organizm. I to pomimo tego, że ten związek nie jest klasyfikowany jako niezbędny składnik pokarmowy, choć stanowi zauważalnie cenny dodatek.

Spożywanie nattokinazy w diecie lub w formie suplementów staje się coraz bardziej popularne ze względu na potencjalny wpływ na zapobieganie rakowi i inne aspekty zdrowia. Jakie konkretnie? Najważniejsze zalety obejmują:

  • regulację ciśnienia krwi,
  • poprawę zdrowia przewodu pokarmowego,
  • eliminację skrzepów krwi,
  • obniżenie ryzyka choroby Alzheimera,
  • poprawę zdrowia układu krążenia.

Przewód pokarmowy

Enzymy proteolityczne są krytycznymi elementami układu trawiennego, a w przypadku nattokinazy mogą pomóc w stabilizacji i normalizacji procesów trawiennych, eliminując w ten sposób objawy biegunki, wzdęcia i niepożądane skurcze.

Ciśnienie krwi

Zmniejszając lepkość krwi, enzym jest w stanie obniżyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, oczyszczając drogę przepływu krwi przez naczynia krwionośne i tętnice.

Zakrzepy

Mogą powodować ataki serca i udary. Nattokinaza zmniejsza to nagromadzenie złogów i płytek w tętnicach, a tym samym zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.

Poprawia metabolizm

Kiedy twoja krew płynie bez przeszkód, znacznie skuteczniej dotlenia narządy, jak również dostarcza zasoby, poprawiając ogólny metabolizm i zdrowie.

Choroba Alzheimera

Badania wykazały, że nattokinaza jest w stanie zmniejszyć poziom blaszki amyloidowej w mózgu, co może pomóc w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Poprzez ograniczenie powstawania skrzepów i usuwaniu blaszek miażdżyco-wych z naczyń krwionośnych, enzym może pomóc zmniejszyć ryzyko miażdżycy, ataku serca, udaru mózgu i chorób wieńcowych.❄︎

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *