Paralaksa tła

Odkryj niesamowity kwas fulwowy!

Podziel się wiedzą!

Jest uważany za jedną z najskuteczniejszych substancji, które wspomagają wchłanianie składników odżywczych. Kwas fulwowy był nawet obiektem badań profesora Tołpy, który dostrzegł jego niespotykane właściwości. Jak można wykorzystać ten produkt do poprawy zdrowia?

Kwas fulwowy jest jedną z humusowych klas organicznych związków występują-cych w glebach ziemskich, osadach skalnych oraz zbiornikach wodnych. Produkt powstaje naturalnie podczas procesów metabolicznych rozkładu materii roślinnej przez drobnoustroje. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat pojawiło się mnóstwo badań, które odkryły niezwykłe właściwości tej substancji. Jako alternatywny związek chemiczny, kwas fulwowy wspiera organizm w absorbowaniu składników mikroflory jelitowej, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych i minerałów. W związku z tym, że ta ciekawa substancja poprawia działanie komórek, stała się ceniona za spowalnianie starzenia, poprawę zdrowia układu trawiennego i kondycji mózgu. Ale jak dokładnie kwas fulwowy wpływa na zdrowie?

Zdrowe jelita i układ odpornościowy

Kwas fulwowy i inne kwasy humusowe zawierają mnóstwo substancji odżywczych, które poprawiają zdrowie jelit, w tym: minerały śladowe, elektrolity, kwasy tłuszczowe, krzemionkę (która zwiększa syntezę kolagenu), prebiotyki i probiotyki. Wspierają przewód pokarmowy, a także zwiększają zdolność “dobrych bakterii” do ponownego zasiedlenia i stworzenia odpowiedniego środowiska mikrobiomu. Zdrowy układ trawienny jest niezbędny, by poprawić odporność, pomóc kontrolować produkcję hormonów, regulować apetyt, zmniejszać reakcję na stres i nie tylko.

Poprawia wchłanianie składników odżywczych

Kwas fulwowy poprawia transport składników mineralnych oraz innych związków odżywczych do komórek. Wpływa na szybkość wchłaniania, zwiększając przepuszczalność komórek, a ponadto zwalcza stany zapalne w obrębie narządów trawiennych i alkalizuje organizm.

Chroni funkcje poznawcze

Badanie z 2011 r. opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease wykazało, że kwas fulwowy ma kilka właściwości antyoksydacyjnych i nutraceutycznych o potencjalnym działaniu chroniącym upośledzenie funkcji poznawczych. Jest to ważne szczególnie w przypadku prewencji przed chorobą Alzheimera.

Wpływa na detoks

Kwasy humusowe są korzystne dla procesu trawienia ze względu na ich zdolność odtruwania. Jako forma naturalnej terapii chelatującej, kwasy humusowe są w stanie wiązać i rozkładać toksyny oraz metale, które dostają się do organizmu poprzez żywność, wodę, leki na receptę, produkty gospodarstwa domowego i zanieczyszczenie powietrza.

Chroni przed uszkodzeniami i zapaleniem

Związek zawiera przeciwutleniacze, które przeciwdziałają aktywności wolnych rodników wywołujących mnóstwo problemów. Wolne rodniki są obecne wewnątrz każdego z nas, ponieważ odgrywają rolę w zwalczaniu patogenów, przenoszeniu energii i działalności hormonów, ale zbyt wysokie stężenie przyspiesza proces starzenia i powoduje powstawanie śmiertelnych chorób.

Naturalny kwas fulwowy jest mało popularny, tymczasem jego korzyści prozdrowotne są wręcz niespotykane. To właśnie dzięki niemu można czerpać jeszcze więcej benefitów z przyjmowanych witamin czy minerałów, ponieważ stają się lepiej absorbowane przez organizm. ✴︎

Zrzut ekranu 2018-09-08 o 14.11.49
Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *