Paralaksa tła

Olej z ogórecznika – kosmetyk i suplement

Podziel się wiedzą!

Olej z ogórecznika słynie ze swojego kojącego działania, przez co chętnie jest wykorzystywany w kosmetyce oraz jako suplement diety. Dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto jednak wspomnieć, że Ogórecznik lekarski pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce roślina ta jest uznawana za chwast. Co istotne, coraz więcej ludzi się dowiaduje o jej zdrowotnych właściwościach, a jej stosowanie jako ziele z roku na rok staje się popularniejsze. Suszony ogórecznik lekarski można zaparzać jak herbatkę. Kwitnie pięknymi, drobnymi kwiatkami w kolorze błękitu, które zupełnie nie przypominają żółtych kwiatów dobrze nam znanego ogórka, którego mylnie przywodzi na myśl nazwa tej rośliny. Każda z części ogórecznika, od włochatej łodygi aż po kwiaty w kształcie gwiazdki, jest wykorzystywana w tradycyjnym lecznictwie. 

Swoje rewelacyjne właściwości, olej z ogórecznika zawdzięcza bogatej zawartości kwasu gammalinolenowego (bogate źródło kwasów Omega-6), flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, soli mineralnych i saponin. Taki skład sprawia, że ogórecznik aplikowany zewnętrznie wygładza, ujędrnia oraz rozjaśnia skórę, przywraca jej elastyczność i redukuje zaczerwienienia. Z kolei spożywanie oleju znacząco zmniejsza reakcje zapalne, które są podstawą licznych schorzeń, m.in. chorób serca, cukrzycy, niektórych nowotworów czy chorób autoagresywnych, np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Natomiast z uwagi na wysoką zawartość witaminy E wykazuje działanie profilaktyczne przeciwko rozwojowi nowotworów jelita i prostaty, zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych, chorobom układu krążenia oraz chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Obniża także stres oksydacyjny.

Właściwości:

  • oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • pobudza nerki, jest lekko moczopędny,
  • oczyszcza i nawilża skórę,
  • łagodzi stany łuszczycowe, odmrożenia i oparzenia,
  • środek bakteriobójczy,
  • przeciwzapalny, stosowany do leczenia trądziku, czyraków, wybroczyn, trudno gojących się ran i świądu skóry,
  • wpływa na układ hormonalny – zalecany kobietom przechodzącym menopauzę,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu,
  • poprawia układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej,
  • wzmacnia odporność,
  • łagodzi objawy kaszlu, pomagając przy chrypce i zmniejsza uczucie ucisku w klatce piersiowej,
  • może skutecznie leczyć choroby przyzębia,
  • wspiera leczenie zapalenia i uszkodzenia błon śluzowych żołądka, jelit, jamy ustnej oraz przełyku,
  • zmniejsza dyskomfort związany z PMS, endometrozą i zwłóknieniami piersi,
  • olej z ogórecznika pomaga w zachowaniu naturalnego koloru, zapobiegając przedwczesnemu siwieniu.

Olej z ogórecznika można stosować jako suplement diety, pijąc łyżeczkę dziennie, przed posiłkiem. Można także dodawać go np. do sałatek i surówek. Warto zapamiętać, że olej z ogórecznika powinien być przechowywany w ciemnym naczyniu, a po otwarciu – w lodówce. Minusem oleju z ogórecznika jest fakt, że nie należy spożywać go w dużych ilościach, gdyż odznacza się on wysoką zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, które spożywane w nadmiarze tracą korzystne właściwości, wykazując działanie stymulujące produkcję prozapalnych cytokin. Maksymalna ilość oleju z ogórecznika, którą można spożyć na dobę, jest 1,2 g, co odpowiada 1/5 łyżeczki do herbaty! Warto pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej i dopuszczalnej do spożycia dobowej dawki tego oleju, gdyż może to wywołać skutek odwrotny do oczekiwanego.

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *