Paralaksa tła

Olejek z oregano Naturalny antybiotyk!

Podziel się wiedzą!

Często słysząc nazwę oregano wyobrażamy sobie gorący śródziemnomorski klimat i potrawy ściśle związane z tym regionem. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ziele oregano to przyprawa kuchni właśnie śródziemnomorskiej. Roślina ta cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a obecnie jest przeprowadzanych coraz więcej badań związanych z właściwościami zdrowotnymi tej rośliny.

Warto wiedzieć, że w liściach oregano występuje ceniony przez wiele osób olejek oreganowy, który posiada między innymi silne działanie bakterio oraz grzybobójcze, a dodatkowo antyoksydacyjne i wspomagające układ immunologiczny. Badania opublikowane w Journal of Medical Microbiology w 2007 wykazały, że olejek z oregano może pomóc w zwalczeniu wielu drobnoustrojów.

Skład olejku
Olejek z oregano skuteczny jest głównie ze względu na dużą zawartość dwóch substancji – tymolu i karwakrolu. Ale nie tylko.

  • Karwakrol jest substancją chemiczną, która wykazuje silne właściwości przeciwgrzybiczne. Wspomaga też pracę układu trawiennego. Tymol, podobnie jak karwakrol, działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Wykazuje też, działanie przeciwropne i przeciwgnilne. Zwalcza bakterie gronkowca złocistego i bakterie listerii, a także drożdżaki typu Candidia.
  • Flawonoidy – są silnymi przeciwutleniaczami, między innymi neutralizują działanie wolnych rodników, działają korzystnie na cały organizm, zapobiegają przy tym utlenianiu witaminy C, działają przeciwzapalnie i rozkurczająco, zwiększają przyswajalność witamin.
  • Witaminy z grupy B – mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają sprawność intelektualną, zmniejszają napięcie psychiczne, poprawiają pracę układu oddechowego i sercowo-naczyniowego
  • Witamina C – bierze udział w wytwarzaniu kolagenu i L-karnityny. Jako silny antyoksydant zmniejsza działanie wolnych rodników, które mają niekorzystny wpływ na cały organizm (także na wygląd włosów i skóry). Spowalniania procesy starzenia się organizmu. Ułatwia absorpcję żelaza. Wspomaga układ krwionośny.
  • Witamina K – bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, wzmacnia strukturę kości i bierze udział w ich metabolizmie.
  • Minerały – takie jak potas, cynk, magnez, żelazo i wapń. Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wpływają na poprawną pracę układu sercowo-naczyniowego i immunologicznego, na zdrowe kości i zęby, prawidłowy wzrost i rozwój (także płciowy).

Zastosowanie olejku
Jest używany jako środek rozkurczający mięśnie gładkie oskrzeli, jelit, dróg żółciowych i moczowodów, w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu, a także utrudnionym odkrztuszaniu, przy leczeniu trudno gojących się ran, a także obmywaniu ciała chorych, którzy nie opuszczają łóżka, w celu zapobiegania tworzenia się odleżyn. Ponadto jest wykorzystywany również jako środek do płukania zwłaszcza w przypadku zapalenia jamy ustnej i gardła, pomocniczo przy zaburzeniach czynności wątroby i dróg żółciowych, jak również w stanach nieżytowych żołądka i wzdęciach, zwalcza

Jak wykorzystać?

  • Inhalacje – kilka kropel olejku należy dodać do garnka lub talerza z wrzącą wodą. Nałóż na głowę ręcznik lub inny kawałek materiału i od kilku do kilkunastu minut głęboko oddychaj. Rozpuszczone w parze wodnej substancje czynne olejku zadziałają doskonale na przypadłości, takie jak zapalenie zatok czy górnych dróg oddechowych.
  • Płukanie gardła – rozpuść kilka kropel olejku w połowie szklanki wody. Dzięki temu dokładnie wypłuczesz gardło, a właściwości przeciwzapalne pomogą złagodzić ból.
  • Zastosowanie wewnętrzne – 2 x dziennie na łyżeczkę od herbaty nałóż po połowie miód, olej kokosowy oraz 1-2 krople olejku z oregano. Składniki wymieszaj w jamie ustnej i połknij. Olej kokosowy pomoże wchłonąć składniki czynne, miód natomiast złagodzi niezbyt przyjemny smak olejku.

Środki ostrożności

Kupując olejek z oregano, koniecznie powinniśmy zwrócić się uwagę na jego rodzaj. Można spotkać zarówno olejek w czystej postaci, jak i różnego rodzaju olejki które od razu rozcieńczone są w oliwie z oliwek, najczęściej w stosunku 20 do 80. Tylko część z nich zawiera stuprocentowy ekstrakt z oregano. Przed zakupem produktu warto zwracać uwagę na jego skład. Olejek z oregano należy do tzw. olejków parzących, także w formie nierozcieńczonej może nawet zaszkodzić. Absolutnie nie należy stosować go w czystej postaci. Zarówno leki, jak i olejki – naturalne antybiotyki – powinny być stosowane z głową i umiarem. W większych ilościach mogą zrobić więcej szkody niż pożytku. Nie należy zażywać olejku dłużej niż 5 dni.

Do niepożądanych skutków ubocznych należą reakcje alergiczne oraz podrażnienia układu trawiennego (objawiające się np. dolegliwościami żołądkowymi). Olejek z oregano stosowany w nadmiarze zabija nie tylko groźne bakterie, ale też te, które działają korzystnie na nasz organizm. W końcu nazwany jest naturalnym antybiotykiem, i tak powinniśmy do niego podchodzić.

Olejku nie powinny spożywać kobiety w ciąży i w czasie laktacji, a także osoby z problemami układu pokarmowego. Olejek z oregano również nie jest polecany dla dzieci. ❅

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *